Κλείσιμο

Ευρωανησυχία μετά την παραίτηση Ντράγκι – Γερμανός βουλευτής: Μπροστά σε αυτά που θα δώσουμε στην Ιταλία στην Ελλάδα δώσαμε ψιλά

Τζεντιλόνι: "Το μπαλέτο των ανεύθυνων εναντίον του Ντράγκι μπορεί να προκαλέσει μια τέλεια καταιγίδα"

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Ευρώπη η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από την πρωθυπουργία της Ιταλίας που οδηγεί τη γείτονα σε πρόωρες εκλογές. Τη στιγμή που οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να χειριστούν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις συνέπειες της πανδημίας, και συνακόλουθα την οικονομική κρίση, ο πολύπειρος πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ θεωρούνταν απαραίτητος στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει προσεκτικά την ιταλική υπόθεση: η Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, επικεφαλής των σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξέφρασε «ανησυχία για την εξέλιξη της κυβερνητικής κρίσης στην Ιταλία» υποδεικνύοντας «τους λαϊκιστές και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ως υπεύθυνους για αυτήν την κατάσταση». 

Ο Γκούναρ Μπεκ, Γερμανός ευρωβουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, απευθύνθηκε την Τετάρτη στο γερμανικό εκλογικό σώμα με ένα προκλητικό tweet. «Σύντομα οι Γερμανοί πιθανότατα θα πρέπει να σώσουν τους Ιταλούς. Αυτή η διάσωση θα κάνει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης πριν από 10 χρόνια να μοιάζει με ψιλά. Αυτή μπορεί να είναι η αρχή του τέλους. Είτε για την ΕΕ όπως την ξέρουμε είτε για τη Γερμανία» υποστήριξε ο Μπεκ, αναφερόμενος στους κινδύνους για το βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους μετά την πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι. 

«Το μπαλέτο των ανεύθυνων εναντίον του Ντράγκι μπορεί να προκαλέσει μια τέλεια καταιγίδα. Τώρα είναι η ώρα να αγαπήσουμε την Ιταλία: μας περιμένουν δύσκολοι μήνες, αλλά είμαστε μια μεγάλη χώρα» έγραψε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι σε ένα tweet την Τετάρτη. 

Μια αποχώρηση του Ιταλού πρωθυπουργού, «πυλώνα για την Ευρώπη», ανοίγει μια «περίοδο αβεβαιοτήτων», δήλωσε σήμερα Πέμπτη η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λορένς Μπουν.

«Η Ιταλία θα εισέλθει σε μια περίοδο η οποία είναι πιθανόν να είναι λίγο λιγότερο σταθερή από αυτή που είδαμε προηγουμένως», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter η Μπουν, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Τιμώ τον Μάριο Ντράγκι, που είναι μια εξαιρετική πολιτική προσωπικότητα, που είναι εταίρος για τη Γαλλία, έχουμε συνεργαστεί καλά, είναι πυλώνας για την Ευρώπη», πρόσθεσε. 

Ο Ντράγκι αποφάσισε να περάσει την πόρτα του εξόδου ύστερα από την αποσκίρτηση τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. 

Σημειώνεται ότι η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε έως και 19 μονάδες βάσης στο 3,58%, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ