Πανευρωπαϊκή ημέρα μνήμης για τα θύματα ολοκληρωτικών καθεστώτων: Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν

 Εμπνεόμαστε από το θάρρος όσων ύψωσαν τότε το ανάστημά τους στην αδικία, και εκφράζουμε τον σεβασμό και τη στήριξή μας προς τους πολλούς άνδρες και γυναίκες που αναγκάζονται να το πράξουν και πάλι σήμερα.

Euronet

Για να τιμήσει την πανευρωπαϊκή ημέρα μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Στις 23 Αυγούστου τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Σήμερα, στην 83η επέτειο της υπογραφής του συμφώνου Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, η ημερομηνία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία. Φέτος ο Πούτιν έφερε και πάλι τις φρικαλεότητες του πολέμου στην Ευρώπη, υπενθυμίζοντάς μας ότι η ειρήνη δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Η επώδυνη μνήμη του παρελθόντος δεν είναι απλώς μια μακρινή ανάμνηση, αλλά ξαναζεί στον παράνομο και αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Εμπνεόμαστε από το θάρρος όσων ύψωσαν τότε το ανάστημά τους στην αδικία, και εκφράζουμε τον σεβασμό και τη στήριξή μας προς τους πολλούς άνδρες και γυναίκες που αναγκάζονται να το πράξουν και πάλι σήμερα. Οι Ουκρανοί δίνουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τις αξίες πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί η Ένωσή μας. Σήμερα,περισσότερο από ποτέ, είμαστε ενωμένοι απέναντι στην ελεγχόμενη από το ρωσικό κράτος προπαγάνδα η οποία στρεβλώνει την ιστορία, διαδίδει θεωρίες συνωμοσίας και τιμωρεί όσουςαντιτίθενται σ’αυτήν. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα το έργο μας ενάντια στην παραπληροφόρηση. Και θα διασφαλίσουμε ότι όσοι αντιτάχθηκαν στον ολοκληρωτισμό δεν θα λησμονηθούν".

Λένα Φλυτζάνη

Πηγή: skai.gr