Ισραήλ: Απεβίωσε ο ραβίνος Σαλόμ Κόεν, ο ηγέτης του υπερορθόδοξου κόμματος Shas

Χιλιάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι, ντυμένοι με άσπρα και μαύρα ρούχα, συμμετείχαν το απόγευμα στην κηδεία του Κόεν στην Ιερουσαλήμ

Ο πνευματικός ηγέτης του υπερορθόδοξου σεφαραδιτικού κόμματος Shas ("Φύλακες της Τορά"), ο ραβίνος Σαλόμ Κόεν, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 91 ετών.

Ο Κόεν είχε εισαχθεί την περασμένη εβδομάδα στο νοσοκομείο Χαντάσα της Ιερουσαλήμ αλλά η κατάστασή του επιδεινώθηκε το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με την οικογένειά του. «Με πόνο καρδιάς ανακοινώνω τον χαμό του πατέρα μας, του δασκάλου και ηγέτη μας (…) του ραβίνου και σοφού Σάλομ Κόεν» ανέφερε ο πολιτικός ηγέτης του κόμματος, ο Αριέ Ντέρι, σε μια ανακοίνωσή του. «Συμφορά για τον κόσμο που έχασε τον ηγέτη του και για το σκάφος που έχασε τον καπετάνιο του», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ εξέφρασε τη συλλυπητήριά του «στην οικογένεια, στους μαθητές του και όσους τιμούν τη μνήμη του».

Ο Σαλόμ Κόεν ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου των Σοφών της Τορά, του ανώτατου οργάνου του Shas. Το κόμμα αυτό είναι σήμερα η τρίτη πολιτική δύναμη στην Κνεσέτ.

Χιλιάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι, ντυμένοι με άσπρα και μαύρα ρούχα, συμμετείχαν το απόγευμα στην κηδεία του Κόεν στην Ιερουσαλήμ. Παρόντες ήταν επίσης οι δύο μεγάλοι ραβίνοι του Ισραήλ, ο Ντάβιντ Λάου και ο Γιτζάκ Γιόσεφ, καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων. Πολλοί δρόμοι της πόλης αποκλείστηκαν για την κυκλοφορία και εκατοντάδες αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν για τη διατήρηση της τάξης, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Κηδεία Σαλόμ Κόεν

Ο Σαλόμ Κόεν γεννήθηκε το 1930 στην Ιερουσαλήμ και διαδέχτηκε στο κόμμα Shas τον Οβάντια Γιόσεφ, ο οποίος απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2013. Ήταν επίσης επικεφαλής της Πόρατ Γιόσεφ, της κυριότερης σεφαραδιτικής σχολής του Ταλμούδ στην Ιερουσαλήμ, όπου είχε σπουδάσει και ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ