Η Μόσχα δεν «βλέπει» πιθανότητα διπλωματικής λύσης στην Ουκρανία - Τι δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Γκενάντι Γκατίλοφ δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει μεγάλη διάρκεια

Του Θανάση Γκαβού

Η Μόσχα δεν βλέπει καμία πιθανότητα διπλωματικής λύσης της κρίσης στην Ουκρανία και αναμένει μία σύρραξη με μεγάλη διάρκεια, σύμφωνα με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη Γκενάντι Γκατίλοφ.

Μιλώντας στους Financial Times λίγο πριν από τη συμπλήρωση έξι μηνών πολέμου, ο Ρώσος διπλωμάτης είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα έπρεπε να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στις προσπάθειες τερματισμού της σύρραξης και είναι «ατυχές» που δεν το κάνουν.

Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ ότι πιέζουν την Ουκρανία να απέχει από τις διαπραγματεύσεις προσπαθώντας να απομονώσουν τη Ρωσία.

Ο κ. Γκατίλοφ ξεκαθάρισε δε ότι «δεν υπάρχει κάποια πρακτική πλατφόρμα για συνάντηση» μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι για την επίλυση της κρίσης.

«Όχι, δε βλέπω καμία πιθανότητα για διπλωματικές επαφές. Και όσο περισσότερο συνεχίζεται η σύρραξη, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να έχουμε μία διπλωματική λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αξιωματούχος.

Συμπλήρωσε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία επαφή με δυτικές αντιπροσωπείες στα Ηνωμένα Έθνη. «Ως προς το πρωτόκολλο, δε βλέπουμε ο ένας τον άλλον. Κατ' ιδίαν δεν έχουμε καμία επαφή, δυστυχώς... απλά δε μιλάμε ο ένας στον άλλο», πρόσθεσε.

Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει πως οι δηλώσεις του συνιστούν πλήγμα για όσους ήλπιζαν ότι η συμφωνία για εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βάση για μια ευρύτερη ειρηνευτική συμφωνία.

Αναφερόμενος περαιτέρω στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Γκατίλοφ είπε πως έχει «πολιτικοποιηθεί» με αποτέλεσμα να έχει τρωθεί το κύρος του και να μην μπορεί να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής.

«Ο κόσμος έχει αλλάξει και τα Ηνωμένα Έθνη δε θα είναι ποτέ όπως ήταν», εκτίμησε ο Γκενάντι Γκατίλοφ.

Πηγή: skai.gr