Βυθίζεται στο χάος το Πακιστάν μετά τη σύλληψη του Ίμραν Χαν – Βγήκε ο στρατός στους δρόμους (βίντεο-φωτογραφίες)

Τουλάχιστον 5 νεκροί στις βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων ωρών - Οι υπηρεσίες της κινητής τηλεφωνίας έχουν διακοπεί, ενώ σχολεία και γραφεία παραμένουν κλειστά

Η πακιστανική κυβέρνηση ανέπτυξε σήμερα τον στρατό στους δρόμους της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ και σε δύο επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της Πουντζάμπ--της πιο πολυάνθρωπης του Πακιστάν-- για να αποκατασταθεί η τάξη έπειτα από τις βίαιες διαδηλώσεις που προκλήθηκαν μετά τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού Ίμραν Χαν.

Ο Χαν - ο οποίος ανατράπηκε τον Απρίλιο του 2022, αλλά παραμένει δημοφιλής και ευελπιστεί να επιστρέψει σύντομα στην εξουσία- συνελήφθη την Τρίτη, τη στιγμή που έφτανε σε δικαστήριο στο Ισλαμαμπάντ όπου θα εκδικαζόταν μια υπόθεση διαφθοράς στην οποία ήταν κατηγορούμενος.

Η σύλληψη του πρώην αστέρα του κρίκετ προκάλεσε την αγανάκτηση των υποστηρικτών του κόμματός του, του Τεχρίκ-ε-Ινσάφ (Κίνημα του Πακιστάν για Δικαιοσύνη) και πυροδότησε αμέσως διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

πακισταν

Αστυνομικοί και παραστρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων, οι υπηρεσίες της κινητής τηλεφωνίας έχουν διακοπεί, ενώ σχολεία και γραφεία παραμένουν κλειστά σε δύο από τις τέσσερις επαρχίες της χώρας.

Διαδηλωτές εισέβαλαν σε κτίρια του στρατού, λεηλάτησαν την κατοικία ενός στρατηγού στην Λαχόρη, στο ανατολικό Πακιστάν, και πυρπόλησαν δημόσια κτίρια σε άλλες περιοχές .

πακσταν

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν χάσει από χθες τη ζωή τους στα βίαια επεισόδια. 

"Δεν έχει υπάρξει τέτοιο θέαμα τα τελευταία 75 χρόνια. Πολίτες έγιναν όμηροι μέσα στα ίδια τα αυτοκίνητά τους, ασθενείς υποχρεώθηκαν να βγουν από τα ασθενοφόρα, τα οποία στη συνέχεια πυρπολήθηκαν", είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός Σεμπάζ Σαρίφ.

πακισταν

"Υπάρχει πραγματική εκστρατεία προπαγάνδας κατά του κόμματος Τεχρίκ-ε-Ινσάφ και επιχειρούν να μας παρουσιάσουν ως βίαιους δημιουργούς τρόμου. Το έθνος πρέπει να συνεχίσει με ειρηνικές διαδηλώσεις όπου μπορεί", αναφέρεται σε ανακοίνωση στον λογαριασμό του Κρέσι στο Twitter.

Η αστυνομία έχει συλλάβει περισσότερους από 1.650 διαδηλωτές στην γενέτειρα του Χαν, την Πουντζάμπ, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός του Σώματος.

Περίπου 80 εργαζόμενοι στο κόμμα του Χαν επίσης συνελήφθησαν στην πόλη Κουέτα στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Αν καταδικαστεί ο Χαν στις περισσότερες απ' αυτές τις υποθέσεις, θα απαγορεύεται να κατέχει δημόσιο αξίωμα. Βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στη χώρα τον ερχόμενο Νοέμβριο.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ