Πακιστάν: Τουλάχιστον ένας νεκρός στις ταραχές με αφορμή τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού Ίμραν Χαν

Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και άλλοι 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και έξι αστυνομικοί, τραυματίστηκαν στην πόλη Κουέτα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στις ταραχές που ξέσπασαν σήμερα σε πολλές περιοχές του Πακιστάν μετά τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού Ίμραν Χαν τη στιγμή που έφτανε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ, όπου θα δικαζόταν για διαφθορά.

Η σύλληψη του Χαν έγινε μία ημέρα αφότου ο πανίσχυρος στρατός της χώρας τον επέκρινε επειδή κατηγόρησε κατ’ επανάληψη έναν υψηλόβαθμο στρατιωτικό ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του αλλά και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων ότι ευθύνεται για την απομάκρυνσή του από την εξουσία, πριν από έναν χρόνο.

Οι αρχές σε τρεις από τις τέσσερις επαρχίες του Πακιστάν απαγόρευσαν όλες τις συγκεντρώσεις αφού υποστηρικτές του Χαν συγκρούστηκαν με την αστυνομία, απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους σε πολλές πόλεις και εισέβαλαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λαχόρη και το Ραβαλπίντι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού.

Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και άλλοι 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και έξι αστυνομικοί, τραυματίστηκαν στην πόλη Κουέτα, ανέφερε ο τοπικός υπουργός Εσωτερικών Ζιαουλάχ Λανγκόβ.

Η πακιστανική υπηρεσία ελέγχου των τηλεπικοινωνιών ανέφερε ότι κατόπιν εντολής του υπουργείου Εσωτερικών διακόπτεται προσωρινά η κινητή τηλεφωνία. Το Netblocks, ένας οργανισμός που ασχολείται με θέματα κυβερνοασφάλειας και παρακολουθεί το διαδίκτυο, ανέφερε ότι τέθηκαν περιορισμοί στην πρόσβαση στο Twitter, το Facebook και το YouTube.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ράνα Σαναουλάχ, ο Χαν συνελήφθη από την Εθνική Υπηρεσία Λογοδοσίας (NAB) αφού αγνόησε την προθεσμία που του είχε δοθεί για να παραδοθεί. Ο υπουργός υποστήριξε ότι ο Χαν και η σύζυγός του έλαβαν, όταν εκείνος ήταν ακόμη πρωθυπουργός, μια έκταση γης αξίας 7 δισεκ. ρουπιών (περίπου 25 εκατ. ευρώ) από έναν κτηματομεσίτη που κατηγορείται στη Βρετανία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης οι βρετανικές αρχές επέστρεψαν στο Πακιστάν 190 εκατ. στερλίνες (περίπου 250 εκατ. ευρώ) αλλά ο Χαν έδωσε τα χρήματα πίσω στον κτηματομεσίτη, αντί να τα κρατήσει στα κρατικά ταμεία, υποστήριξε.

Ο πρώην πρωθυπουργός αρνείται τις κατηγορίες.

Το τηλεοπτικό κανάλι GEO TV μετέδωσε ότι ο Χαν θα οδηγηθεί αύριο ενώπιον δικαστηρίου αρμόδιου για υποθέσεις διαφθοράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ