O’zapft is! Ξεκίνησε επισήμως το Oktoberfest στο Μόναχο μετά από δύο χρόνια  - Βίντεο

Με τα παραδοσιακά τρία χτυπήματα και το επιφώνημα "O’zapft is" (μτφ πατήθηκε, άνοιξε), στις 12 το μεσημέρι ο δήμαρχος του Μονάχου άνοιξε το πρώτο βαρέλι μπύρα.

Ξεκίνησε σήμερα στο Μόναχο και θα διαρκέσει μέχρι την Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, η πιο διάσημη γιορτή μπύρας στον κόσμο, το Oktoberfest. Το διάσημο φεστιβάλ άνοιξε τις πύλες (και τα βαρέλια) του μετά από δύο χρόνια καθώς ακυρώθηκε το 2020 και το 2021 λόγω της πανδημίας Covid-19. 

Με τα παραδοσιακά τρία χτυπήματα και το επιφώνημα "O’zapft is" (μτφ πατήθηκε, άνοιξε), στις 12 το μεσημέρι ο δήμαρχος του Μονάχου Ντιντιέ Ράιτερ άνοιξε το πρώτο βαρέλι μπύρα και πρόσφερε το πρώτο ποτήρι στον Βαυαρό πρωθυπουργό.

Αν και πριν τις 12 απαγορεύεται αυστηρά το σερβίρισμα μπύρας, εν τούτοις οι «γλετζέδες» είχαν σπεύσει κάτω από τις μεγάλες τέντες και είχαν πιάσει τις θέσεις τουλάχιστον 3 ώρες νωρίτερα.

Το Oktoberfest αποφέρει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Την τελευταία φορά που διοργανώθηκε, το 2019, οι 6,3 εκατομμύρια επισκέπτες του κατανάλωσαν περισσότερα από 7, 3 εκατομμύρια λίτρα γερμανικής μπύρας. Στα 200 χρόνια της ιστορίας του έχει ματαιωθεί μόλις 26 φορές, κυρίως λόγω των δύο παγκόσμιων πολέμων αλλά και δύο φορές εξαιτίας ξεσπάσματος χολέρας.

Πηγή: skai.gr