«Οχυρό Γαλλία»: 40.000 αστυνομικοί στους δρόμους μετά τα νυχτερινά επεισόδια – Σκληρές δηλώσεις υπουργών

Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις μετά τη δολοφονία του 17χρονου από αστυνομικό 

«Οχυρό Γαλλία». Συνολικά 40.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα αναπτυχθούν το βράδυ στη χώρα, 5.000 από τους οποίους στο Παρίσι και τα προάστιά του, ενόψει του κινδύνου να εκδηλωθούν νέες ταραχές που συνδέονται με το θάνατο του 17χρονου Ναέλ, ο οποίος σκοτώθηκε την Τρίτη από την αστυνομία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Οι δυνάμεις της τάξης θα είναι τετραπλάσιες απ' ό,τι στη διάρκεια της περασμένης νύκτας (9.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες 2.0000 εκ των οποίων στο Παρίσι), κατά την οποία οι συγκρούσεις και οι ζημιές πολλαπλασιάσθηκαν και επεκτάθηκαν σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

«Η απάντηση του κράτους πρέπει να είναι αποφασιστική, απόψε θα κινητοποιηθούν 40.000 αστυνομικοί, περιλαμβανομένων 5.000 στην περιοχή του Παρισιού», δήλωσε ο γάλλος υπουργός.

«Λάδι στη φωτιά» από σκληρές δηλώσεις υπουργών 

«Δεν είναι η δημοκρατία που θα κάνει πίσω, αλλά οι αλήτες» δήλωσε δε, ο υπουργός Εσωτερικών. 

 «Ήθελα πολύ να βγάλω το καπέλο μου στην αστυνομία, τους χωροφύλακες, τους πυροσβέστες» για τη δουλειά τους χθες το βράδυ, πρόσθεσε ο Νταρμανέν.

«Αυτοί που έκαψαν θα βρεθούν». «Η απάντηση της πολιτείας θα είναι εξαιρετικά σταθερή, η δημόσια τάξη θα αποκατασταθεί σήμερα το απόγευμα» διεμήνυσε. 

«Η δικαιοσύνη δεν έρχεται με το να ανάβεις φωτιές στο δρόμο», δήλωσε από πλευράς του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντιπόν-Μορέτι. «Θέλω να πω ότι όλοι όσοι, με ανεύθυνο τρόπο και θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους σε αυτό που θα πω, φτύνουν την αστυνομία και τη δικαιοσύνη, είναι και ηθικοί αυτουργοί των βιαιοτήτων που διαπράττονται».

«Όλοι πρέπει να καλέσουν για ηρεμία και όλοι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα λόγια μας. Επαναλαμβάνω την απόλυτη εμπιστοσύνη μου στη δικαιοσύνη της χώρας μας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να πάμε προς τον κατευνασμό», επέμεινε.

«Αδικαιολόγητα τα επεισόδια, αποτελούν επίθεση στους θεσμούς»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε νωρίτερα ως «αδικαιολόγητη» τη δεύτερη νύχτα επεισοδίων στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από την αστυνομία. Μιλώντας στην έναρξη του διυπουργικού πυρήνα κρίσεων, ο Μακρόν κατήγγειλε τις επιθέσεις στους κρατικούς θεσμούς. Η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει νέα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας φοβούμενη για παρατεταμένο ξέσπασμα βιαιοτήτων. 

Ο Μακρόν εξέφρασε την ελπίδα «οι επόμενες ώρες» να είναι αυτές της «ανάμνησης» και του «σεβασμού» ενώ διοργανώνεται πορεία για τον έφηβο, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια τροχαίου ελέγχου στη Ναντέρ.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για τις επόμενες μέρες, ώστε να επιστρέψει η απόλυτη ηρεμία» σημείωσε. 

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFMTV ότι «οι αντιδράσεις της χθεσινής νύχτας δεν έχουν σκοπό να αποδώσουν δικαιοσύνη, αλλά αντίθετα είναι μια επίθεση στη δημοκρατία μας».

«Αλλά δεν είναι η δημοκρατία αυτή που βρίσκεται υπό κράτηση• η δημοκρατία δεν σκότωσε αυτόν τον νεαρό άνδρα, ούτε η αστυνομία είναι υπεύθυνη για αυτό που συνέβη.

«Ένας άνθρωπος πρέπει να προσαχθεί στη δικαιοσύνη για αυτό που συνέβη, εάν το δικαστικό σύστημα το κρίνει απαραίτητο. Και είναι η δημοκρατία μας που εγγυάται ότι, εάν αυτό το άτομο κριθεί ένοχο, θα τιμωρηθεί» σημείωσε. 

Πηγή: skai.gr