«Σφίγγα» για την τύχη του στρατηγού Σουροβίκιν το Κρεμλίνο: «Ο Πούτιν δεν συνεργάζεται μαζί του»

Η τύχη του Σουροβίκιν αγνοείται έπειτα από τη σύντομη ανταρσία της Wagner το Σάββατο - "O Πούτιν ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων συνεργάζεται με τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου"

To Κρεμλίνο αρνήθηκε επανειλημμένα σήμερα Πέμπτη να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος είναι γνωστός ως «στρατηγός Αρμαγεδώνν» λόγω της τακτικής του στον πόλεμο στην Συρία και είναι υποδιοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Η τύχη του Σουροβίκιν αγνοείται, έπειτα από τη σύντομη ανταρσία της Wagner το Σάββατο όταν εμφανίστηκε σε ένα βίντεο να απευθύνει έκκληση προς τον αρχηγό της μισθοφορικής οργάνωσης Γεβγκένι Πριγκόζιν να σταματήσει την ανταρσία.

Στο βίντεο έδειχνε εξαντλημένος και δεν ήταν σαφές αν μιλούσε υπό απειλή. Έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι συνελήφθη και ανακρίνεται από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ερωτηθείς αν ο Σουροβίκιν εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης του ρώσου προέδρου Πούτιν, ο Πεσκόφ απάντησε ότι «ο Πούτιν ως αρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων συνεργάζεται με τον υπουργό Άμυνας (Σεργκέι Σοϊγκού) και με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου (Βαλερί Γκερασίμοφ)», επομένως είπε ότι «η ερώτηση αυτή αφορά το υπουργείο Άμυνας το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει καμία δήλωση».

Ερωτήσεις σχετικά με «τις δομικές μονάδες εντός του υπουργείου», είπε ο Πεσκόφ, θα πρέπει να υποβάλλονται στο υπουργείο Άμυνας.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς επίσης από δημοσιογράφους αν το Κρεμλίνο μπορεί να αποσαφηνίσει την κατάσταση σε σχέση με τον Σουροβίκιν ο Πεσκόφ απάντησε: «Όχι, δυστυχώς όχι. Σας προτείνω να επικοινωνήσετε με το υπουργείο Άμυνας, είναι δικό του προνόμιο».

Όσον αφορά την τύχη του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο Πεσκόφ απάντησε ότι δεν έχει πληροφορίες για το πού βρίσκεται ο αρχηγός της Wagner.

Τις πληροφορίες των New York Times για σύλληψη του στρατηγού επιβεβαίωσε και η ρωσική υπηρεσία των Moscow Times την Τετάρτη, επικαλούμενη δύο πηγές κοντά στο υπουργείο Άμυνας που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει ακόμη την φερόμενη σύλληψη του Σουροβίκιν, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από το Σάββατο, όταν ο αρχηγός του Ομίλου Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν ξεκίνησε ένοπλη εξέγερση κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας.

«Η κατάσταση μαζί του δεν ήταν «ΟΚ». Για τις αρχές. Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο», είπε μια από τις πηγές.

Σύμφωνα με τη δεύτερη πηγή, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε «στο πλαίσιο (της κατάστασης με τον) Πριγκόζιν».

«Προφανώς, αυτός (ο Σουροβίκιν) επέλεξε την πλευρά του Πριγκόζιν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης και τον έχουν πιάσει από τα…», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή. Όταν ρωτήθηκε για το πού βρίσκεται τώρα ο στρατηγός, η πηγή απάντησε: «αυτές τις πληροφορίες δεν σχολιάζουμε καν μέσω των εσωτερικών μας καναλιών».

Ο πρώην αρχισυντάκτης του Ekho Moskvy, Αλεξέι Βενεντίκτοφ, υποστηρίζει σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, ότι ο λεγόμενος στρατηγός «Αρμαγεδδών» δεν έχει επαφή με την οικογένειά του εδώ και τρεις ημέρες. Σύμφωνα με τον Βενεντίκτοφ, στάθηκε αδύνατο να έρθει και σε επαφή με τους φρουρούς του.

Ορισμένα ρωσικά κανάλια στο Telegram, που τάσσονται υπέρ του πολέμου στην Ουκρανία, ανέφεραν τη σύλληψη του Σουροβίκιν. Συγκεκριμένα, ο μπλόγκερ Βλαντιμίρ Ρομάνοφ έγραψε ότι ο στρατηγός συνελήφθη στις 25 Ιουνίου, δηλαδή την επομένη της λήξης της εξέγερσης της Wagner PMC. Άλλα κανάλια, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ο στρατηγός δεν συνελήφθη, αλλά «απλώς δίνει εξηγήσεις» σε σχέση με την ανταρσία. 

Οι New York Times αναφέρουν ότι ο Σουροβίκιν γνώριζε για τα σχέδια του Γεβγκένι Πριγκόζιν να αμφισβητήσει τη ρωσική ανώτατη στρατιωτική διοίκηση.
 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr