Ουχάν - σήμερα: Η πόλη «σημείο 0» του κορωνοϊού, τρία χρόνια μετά το πρώτο λοκ ντάουν (βίντεο)

Η ψαραγορά της πόλης - επίκεντρο του ιού - έχει κλείσει οριστικά και το τεράστιο νοσοκομείο εκστρατείας , που κατασκευάστηκε μέσα σε μόλις 10 ημέρες, έχει πλέον ερημώσει 

Τρία χρόνια μετά την έναρξη ενός τραυματικού lockdown στην πόλη, που σηματοδότησε το ξεκίνημα της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού,  οι κάτοικοι της Ουχάν έχουν επιστρέψει πλήρως στην ομαλότητα. 

Η μητρόπολη των 11 εκατ. κατοίκων, που βρίσκεται στην κεντρική Κίνα, άρχισε να πλήττεται στα τέλη του 2019 από αυτό που έως τότε ήταν ένας άγνωστος ιός, προκαλώντας πνευμονία σε αυξανόμενο αριθμό κατοίκων.

Στις 23 Ιανουαρίου του 2020, οι αρχές έδωσαν εντολή να επιβληθεί lockdown στην πόλη για να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας. Για 76 ημέρες, η Ουχάν βρέθηκε αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, με τους κατοίκους κλεισμένους στα ίδια τους τα σπίτια και τα νοσοκομεία γεμάτα με ασθενείς.

Σήμερα, τίποτα στην Ουχάν δεν θυμίζει το σκηνικό αποκάλυψης του 2020. Παρά το κρύο, οι κάτοικοι εκμεταλλεύονται τις αργίες του Σεληνιακού Νέου Έτους για να πάνε στις αγορές ή να κάνουν βόλτα κατά μήκος του ποταμού Γιανγκτσέ.

Άλλοι απολαμβάνουν σνακ και τοπικές σπεσιαλιτέ στον εμπορικό δρόμο Ούμπου, μια ιστορική και δημοφιλή περιοχή, που είναι γεμάτη με πάγκους και μικρά εστιατόρια.

Ντόπιοι και τουρίστες συρρέουν στον βουδιστικό ναό Guiyuan, ένα από τα πιο εμβληματικό αξιοθέατα της Ουχάν. Ξανάνοιξε το 2021, αλλά είναι η πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια που υποδέχεται κόσμο κατά τις αργίες για την κινεζική Πρωτοχρονιά.
 
Τα θλιβερά «ενθύμια»

Ο παλαιός χώρος της αγοράς Χουανάν, που κάποτε θεωρήθηκε ότι ήταν το επίκεντρο των μολύνσεων, έκλεισε οριστικά το 2020. Σήμερα, μεγάλα γαλάζια πάνελ περικυκλώνουν το συγκρότημα που δεν χρησιμοποιείται πλέον, έξω από το οποίο βρίσκεται όχημα της αστυνομίας, όπως κατέγραψε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο τεράστιος χώρος του διάσημου νοσοκομείου εκστρατείας στην Ουχάν, που κατασκευάστηκε μέσα σε μόλις 10 ημέρες στα τέλη Ιανουαρίου του 2020, έχει πλέον ερημώσει και μια τεράστια αφίσα στην είσοδο χαιρετίζει αυτούς που εργάστηκαν στην κατασκευή του....

Πηγή: skai.gr