Καταγγελίες για απαγωγές ανηλίκων που ζητούν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο από διακινητές

οι καταγγελλόμενες απαγωγές φέρονται να έχουν γίνει ακόμα και στο δρόμο έξω από ξενοδοχείο του Μπράιτον που χρησιμοποεί το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών για τη στέγαση των παιδιών

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ενδεχομένως δεκάδες ασυνόδευτα παιδιά που έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατέθεσαν αίτηση απόκτησης ασύλου πιστεύεται ότι έχουν πέσει θύματα απαγωγής, αποκάλυψε η εφημερίδα Observer.

Μάλιστα οι καταγγελλόμενες απαγωγές φέρονται να έχουν γίνει ακόμα και στο δρόμο έξω από ξενοδοχείο του Μπράιτον που χρησιμοποεί το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών για τη στέγαση των παιδιών.

Την καταγγελία έκανε στη εφημερίδα εργαζόμενος σε συμβασιούχο εταιρεία που βοηθά το υπουργείο σε μεταναστευτικές υπηρεσίες.

Οι απαγωγές αποδίδονται σε συμμορίες διακίνησης ανηλίκων, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Observer το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προειδοποιηθεί επανειλημμένως από την αστυνομία για στόχευση αυτών των ανηλίκων από εγκληματικές οργανώσεις.

Τους τελευταίους 18 μήνες το συγκεκριμένα ξενοδοχείο έχει φιλοξενήσει περίπου 600 ασυνόδευτα παιδιά. 136 εξ αυτών έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενα, με 79 να αγνοούνται ακόμα.

Ορισμένα εξ αυτών των παιδιών το έχουν σκάσει από το ξενοδοχείο ή έχουν επανενωθεί με συγγενείς και φίλους χωρίς να ενημερώσουν τις αρχές. Ωστόσο, ένα ποσοστό πιστεύεται ότι έχει πέσει στα χέρια των διακινητών.

Η ίδια πηγή του Observer ανέφερε πως παρόμοια περιστατικά έχουν σημειωθεί και σε ξενοδοχείο του Κεντ, με το 10% των παιδιών που φιλοξενούνται κάθε εβδομάδα να εξαφανίζονται.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, παιδιά που πιστεύεται ότι έχουν πέσει θύματα απαγωγής ίσως έχουν μεταφερθεί σε άλλα σημεία της χώρας, όπως το Μάντσεστερ και η Σκωτία, ενώ μία περίπτωση πιθανής εμπορίας διερευνάται από τη Μητροπολιτική Αστυνομία στο Λονδίνο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, πάντως, διαψεύδει την καταγγελία, λέγοντας ότι οι ανήλικοι είναι ελεύθεροι να φύγουν από τους χώρους στέγασης που τους παρέχονται αν το επιθυμούν.

Ωστόσο, η σκιώδης Υπουργός Εσωτερικών των Εργατικών Υβέτ Κούπερ έκανε λόγο για «αληθινά αποτρόπαιη και σκανδαλώδη» αποκάλυψη που πρέπει να ερευνηθεί. Κατηγόρησε δε την υπουργό Σουέλα Μπράβερμαν για «πλήρη αμέλεια καθήκοντος».

Πηγή: skai.gr