Ουκρανός υπουργός Άμυνας: Θα ανοίξουν κι άλλοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Θα υπάρξουν κι άλλες συμφωνίες με την ρωσική πλευρά, προκειμένου να ανοίξουν επιπλέον ανθρωιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Αντόν Χεραστσένκο, σύμφωνα με το Reuters.

«Σίγουρα θα υπάρξουν κι άλλες συμφωνίες, όπως αυτή για την Μαριούπολη και την Βολνοβάχα» δήλωσε.

Η Ρωσία ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από δύο πόλεις στην ανατολική Ουκρανία, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι Μαριούπολη και την Βολνοβάχα.

Οι άμαχοι θα μπορούν να φύγουν από τη Μαριούπολη από τις 12:00 ως τις 17:00 (ώρα Μόσχας, 11:00- 16:00 ώρα Ουκρανίας και Ελλάδας) ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Νωρίτερα σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα, που έχουν περικυκλώσει τη Μαριούπολη η οποία βρίσκεται στην Αζοφική θάλασσα, ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, το σχέδιο είναι να απομακρυνθούν 200.000 άνθρωποι από τη Μαριούπολη και 15.000 από τη Βολνοβάχα.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, είχε ανακοινώσει ότι αυτή η πόλη- λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα, που υπό κανονικές συνθήκες έχει 450.000 κατοίκους, τελεί «υπό αποκλεισμό».

Οι ρωσικές δυνάμεις κήρυξαν προσωρινή κατάπαυση του πυρός και στη Βολνοβάχα, περίπου 60 χιλιόμετρα πιο βόρεια, προκειμένου να απομακρυνθούν και από εκεί οι άμαχοι.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι οι άμαχοι θα μπορέσουν να κατευθυνθούν προς τη Ζαπορίζια, που βρίσκεται 220 χιλιόμετρα στα βορειοδυτικά, χρησιμοποιώντας είτε λεωφορεία που έχουν ναυλωθεί για την περίστασή είτε τα δικά τους αυτοκίνητα.

Πηγή: skai.gr