Επιφυλακτικός ο Τζόνσον: «Συγκεχυμένα» τα σήματα της Μόσχας-Μάχιμες ομάδες μεταφέρονται στα ουκρανικά σύνορα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Συγκεχυμένα μηνύματα ως προς τις προθέσεις της καταλόγισε στη Ρωσία ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την ανακοίνωση αποχώρησης στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η Ρωσία στήνει νοσοκομεία εκστρατείας και ότι περισσότερες τακτικές μάχιμες ομάδες στρατιωτών μεταφέρονται πιο κοντά στα ουκρανικά σύνορα, κινήσεις «που μπορούν μόνο να ερμηνευθούν ως προετοιμασία για μία εισβολή».

«Επομένως, είναι συγκεχυμένα σήματα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή και (είναι) ένας λόγος παραπάνω για εμάς να παραμείνουμε πολύ σκληροί και ενωμένοι, ιδίως επί των οικονομικών κυρώσεων», δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε πάντως ότι από χθες τη νύχτα και σήμερα «σαφώς υπάρχουν σημάδια ενός διπλωματικού ανοίγματος».

Πέρα από αυτό όμως τόνισε ότι η Δύση πρέπει να δει ένα «πρόγραμμα αποκλιμάκωσης», δηλαδή απόσυρση ομάδων μάχης, παύση κατασκευής νοσοκομείων εκστρατείας και «μια αίσθηση ότι τα πράγματα αποκλιμακώνονται, μια αίσθηση ότι η απειλή τελείωσε και πως η συζήτηση και η διαπραγμάτευση αρχίζουν».

Ο κ. Τζόνσον, που προήδρευσε το πρωί σύσκεψης της επιτροπής COBRA για το συντονισμό της βρετανικής αντίδρασης στη ρωσική απειλή, συμπλήρωσε πως «έχουμε δει μια λεωφόρο για διπλωματία και έχουμε δει κάποια θετικά σημάδια από συζητήσεις», αναφερόμενος σε επαφές του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και άλλων αξιωματούχων με Αμερικανούς και άλλους ομολόγους τους. «Αν αυτό είναι σωστό, ας χτίσουμε επ' αυτού», πρόσθεσε ο κ. Τζόνσον.

Πηγή: skai.gr