Ρωσόφωνος αυτονομιστής στο Ντόνετσκ: Εκκενώστε τώρα προς τη Ρωσία

Σε μαζική εκκένωση της περιοχής Ντόνετσκ κάλεσε ο επικεφαλής των ρωσόφωνων αυτονομιστών, Ντενίς Πουσίλιν καλώντας του κατοίκους της περιοχής να πάνε στη Ρωσία, η οποία, σύμφωνα με το Reuters, έχει συμφωνήσει να παράσχει καταλύματα σε άτομα που φεύγουν. 

Τόνισε δε ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. 

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR), η σύσταση για εκκένωση οφείλεται στην «απότομη επιδείνωση» της στρατιωτικής κατάστασης.

Κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι έχουν συγκεντρώσει «στρατεύματα και φονικά όπλα» κατά μήκος της γραμμής και ισχυρίστηκε ότι ο στρατός είναι «σε σχηματισμό μάχης και έτοιμος να καταλάβει το Ντονμπάς με τη βία».

«Οι ζωές και η υγεία των πολιτών μας μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο εάν ο εχθρός βομβαρδίσει κατοικημένες περιοχές της Δημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό, από σήμερα, 18 Φεβρουαρίου, έχει οργανωθεί μαζική κεντρική εκκένωση του πληθυσμού στη Ρωσική Ομοσπονδία», επισήμανε.

Πρόσθεσε ότι έχουν οργανωθεί εκκενώσεις σε συντονισμό με τη Μόσχα και «οι εγκαταστάσεις υποδοχής και φιλοξενίας των πολιτών μας είναι έτοιμες στην περιοχή του Ροστόφ».

Σημειώνεται ότι οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές, οι οποίοι ελέγχουν τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας από  το 2014, και οι ουκρανικές αρχές έχουν αλληλοκατηγορηθεί για βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες. Άλλωστε, η Δύση έχει πει ότι αυτοί οι βομβαρδισμοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα από τη Ρωσία για να εισβάλει στη γείτονά της.

Μάλιστα, η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 150.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία και στη γειτονική Λευκορωσία τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά επιμένει ότι δεν έχει πρόθεση να εισβάλει.

Απαίτησε, ωστόσο, από το ΝΑΤΟ να εγγυηθεί ότι η Ουκρανία δεν θα επιτραπεί ποτέ να ενταχθεί στη Συμμαχία . Ζήτησε επίσης από τη συμμαχία να αποσύρει ορισμένα στρατεύματα και όπλα για αρκετές χώρες στην ανατολική Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι απειλούν τη δική της ασφάλεια.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι είχε αρχίσει να αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα, αλλά η Δύση αμφισβητεί αυτόν τον ισχυρισμό, επιβεβαιώνοντας ότι χιλιάδες ακόμη στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στην πραγματικότητα.

Πηγή: Euronews, Reuters