ΗΠΑ: Έως και 190.000 Ρώσοι στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα- Πρόσχημα για εισβολή αναζητά η Μόσχα

Η Ρωσία έχει έως και 190.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αναφέρει δημοσίευμα του BBC, όταν στις 30 Ιανουαρίου ο αριθμός αυτός ήταν περίπου 100.000.

Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι «η Ρωσία πιθανότατα έχει συγκεντρώσει προσωπικό μεταξύ 169.000-190.000 εντός και κοντά στην Ουκρανία», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Μάικλ Κάρπεντερ.

«Αυτή η εκτίμηση περιλαμβάνει στρατιωτικά στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων στη Λευκορωσία και στην κατεχόμενη Κριμαία, Ρωσική Εθνοφρουρά και άλλες μονάδες εσωτερικής ασφάλειας που αναπτύσσονται σε αυτές τις περιοχές και δυνάμεις υπό την ηγεσία της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο Κάρπεντερ σε δήλωση του. 

Ο διπλωμάτης τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ «γνωρίζουν ότι η Ρωσία προτίθεται να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για να δικαιολογήσει μια εισβολή στην Ουκρανία».

«Έχουμε αναφορές από πολλές πηγές που παρέχουν λεπτομέρειες για τις προσπάθειες της Ρωσίας να κατασκευάσει υποτιθέμενες «ουκρανικές προκλήσεις» και να διαμορφώσει μια δημόσια αφήγηση που θα δικαιολογούσε μια ρωσική εισβολή».

Παράλληλα,όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, συνεχίζεται η μετακίνηση ρωσικών στρατευμάτων προς τις περιοχές στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Αν και η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις της επιστρέφουν στη βάση τους, δεν το έχουμε δει ακόμη. Πράγματι, βλέπουμε περισσότερες δυνάμεις να εισέρχονται σε αυτή τη συνοριακή περιοχή», δήλωσε ο Όστιν, έπειτα από μια συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του Μάριους Μπλάζακ.

«Τους βλέπουμε επίσης να εξακολουθούν να ετοιμάζονται», κυρίως «πλησιάζοντας στα σύνορα, τοποθετώντας στρατεύματα και αυξάνοντας τις ικανότητές τους», διευκρίνισε ο Όστιν.

Πηγή: skai.gr