Κλείσιμο

Οικογένεια Βρετανού αιχμαλώτου: Ρώσοι, σεβαστείτε τα δικαιώματά του

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Έκκληση προς το Κρεμλίνο να σεβαστεί τα δικαιώματα του δεύτερου Βρετανού πρώην στρατιώτη που έπεσε αιχμάλωτος στα χέρια των Ρώσων στην Ουκρανία, απηύθυνε η οικογένειά του.

Ο 48χρονος Σον Πίνερ, πρώην στρατιώτης στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις, εμφανίστηκε καταβεβλημένος σε ρωσικά βίντεο προπαγάνδας μετά την αιχμαλωσία του.

Αρχικά εμφανίστηκε την Κυριακή να λέει «Γεια, είμαι ο Σον Πίνερ. Είμαι πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου. Αιχμαλωτίστηκα στη Μαριούπολη. Είμαι μέλος του Πρώτου Τάγματος της 36ης Ταξιαρχίας των Ουκρανών Πεζοναυτών. Πολεμούσα στη Μαριούπολη για πέντε με έξι εβδομάδες και τώρα είμαι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ».

Σε δεύτερο μονταρισμένο απόσπασμα, ο Ρώσος δημοσιογράφος που απευθύνει ερωτήματα στον Πίνερ ακούγεται να του λέει ότι ο Ουκρανός διοικητής της μονάδας του έστειλε τον ίδιο και τους συντρόφους του σε βέβαιο θάνατο ώστε να παρουσιαστούν ως ήρωες από την ουκρανική προπαγάνδα. Αυτός δηλώνει άγνοια και σε απόσπασμα με υπότιτλους και χωρίς ήχο από τον ίδιο φέρεται να λέει ότι εγκαταλείφθηκε από τους επικεφαλής.

Η οικογένεια του 48χρονου από το Νότιγχαμσιρ αναφέρει στη δήλωσή της πως ο Πίνερ, που ζούσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Ντονμπάς με την Ουκρανή σύζυγό του, θεωρεί την Ουκρανία δεύτερη πατρίδα του.

«Στο τέλος του 2022 το τριετές συμβόλαιό του (με τους Ουκρανούς πεζοναύτες) τελειώνει και σχεδίαζε να ενταχθεί σε κάποιον ανθρωπιστικό ρόλο στην Ουκρανία. Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι ούτε εθελοντής ούτε μισθοφόρος, αλλά υπηρετεί επισήμως στον ουκρανικό στρατό σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία. Η οικογένειά μας αυτή τη στιγμή εργάζεται με το Foreign Office, μαζί με την οικογένεια του Έιντεν Άσλιν που επίσης κρατείται από το ρωσικό στρατό, ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους ως αιχμαλώτων πολέμου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης», τονίζει η δήλωση.

Ο Σον Πίνερ είχε υπηρετήσει με το βρετανικό στρατό στη Βόρεια Ιρλανδία και στη Βοσνία και αργότερα πολέμησε κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στις τάξεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Τον Ιανουάριο είχε μιλήσει στην Daily Mail, παραδεχόμενος ενόψει ενός πιθανού τότε πολέμου πως τον ανησυχούσε η μεταχείριση της οποίας θα τύγχανε στα χέρια των Ρώσων επειδή είναι Βρετανός.

Γίνεται ο δεύτερος Βρετανός που υπηρετεί στις ουκρανικές δυνάμεις που αιχμαλωτίζεται από τους Ρώσους και εμφανίζεται σε προπαγανδιστικό βίντεο μετά τον 28χρονο Άσλιν.