Λονδίνο: Δεν έχουμε δει αποδείξεις ότι η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της

Η Βρετανία δεν έχει μέχρι στιγμής δει κάποιες αποδείξεις ότι η Ρωσία αποσύρει τους στρατιώτες από τις θέσεις τους κοντά στο ουκρανικό σύνορο και θα πρέπει να κρίνεται από τις πράξεις της σε ό,τι αφορά στην αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας στο Sky News.

"Δεν έχουμε δει κάποιες αποδείξεις επί του παρόντος για αυτή την απόσυρση" είπε ο υπουργός στο Times Radio.

"Δεν αμφισβητούμε αυτά που λέει η Ρωσία, αλλά θα την κρίνουμε από τις πράξεις της", πρόσθεσε.

"Είναι αρκετά σαφές ότι οι προθέσεις τους προς την Ουκρανία είναι να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και πράγματι να αλλάξουν τη σχέση του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία και το κάνουν με την απειλή εισβολής" σημείωσε ο Γουάλας. 

Ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για Σύνοδο του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ότι παρόλο που η Μόσχα έχει πει ότι στέλνει στρατεύματα πίσω στις βάσεις τους, "όταν τα (ρωσικά) στρατεύματα δημιουργούν τράπεζες αίματος και νοσοκομεία εκστρατείας, αυτό δεν είναι σημάδι αποκλιμάκωσης". 

Πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι έχουν το 60% της συνολικής χερσαίας μαχητικής τους δύναμης στα σύνορα με την Ουκρανία και έναν «σημαντικό στολίσκο» στη θάλασσα, που σημαίνει ότι η Ουκρανία «περιβάλλεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό» από μια «αρκετά μεγάλη δύναμη».

Ένα ακόμη βήμα προς αποκλιμάκωση της έντασης στο Ουκρανικό φάνηκε να παίρνει πάντως την Τετάρτη η Μόσχα. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο το οποίο δείχνει τανκς και στρατιωτικά οχήματα να αναχωρούν και από την ουκρανική χερσόνησο Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών γυμνασίων εκεί.

Η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία τροφοδοτούσε την ανησυχία για μια ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι: “Οι μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιοχής, που ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στα τακτικά γυμνάσια σε περιοχές δοκιμών της χερσονήσου της Κριμαίας, κατευθύνονται με τραίνα πίσω στις μόνιμες βάσεις τους”.

Ως «κενά και αβάσιμα» χαρακτήρισε την Τρίτη τα σενάρια για ρωσική επίθεση ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Χρησιμεύουν, υποστήριξε, σαν τέχνασμα για την κλιμάκωση της έντασης», επιμένοντας ότι η Ρωσία «δεν αποτελεί καμία απολύτως απειλή για κανέναν». 

Ωστόσο, ο Πεσκόφ και πάλι δεν απέκλεισε το «ενδεχόμενο προβοκάτσιας» που «στοχεύει στη δικαιολόγηση τέτοιων ισχυρισμών», και προειδοποίησε ότι «οι προσπάθειες χρήσης στρατιωτικής βίας για την επίλυση της κρίσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία θα έχουν σοβαρές συνέπειες». 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ