Κλείσιμο

Κλιμακώνεται η ένταση στο Ντόνετσκ- Εγκαταλείπουν οι κάτοικοι- Φόβοι για προβοκάτσια από τη Μόσχα

Νέος συναγερμός σήμανε στα ουκρανικά σύνορα καθώς πριν από λίγη ώρα σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Ντόνετσκ, δίπλα στο κυβερνητικό κτίριο της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας των ρωσόφωνων αυτονομιστών. Η έκρηξη προκάλεσε πανικό, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή απώλειες. 

Το περιστατικό αυτό έλαβε χώρα λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε η εκκένωση από τις αρχές του Ντόνετσκ. Με SMS οι κάτοικοι πληροφορήθηκαν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή προς το Ροστόφ. Ο κόσμος επιβιβάστηκε στα λεωφορεία για να φύγει, σχηματίστηκαν ουρές σε ATM, καθώς προσπαθούσαν οι κάτοικοι της περιοχής να πάρουν μετρητά μαζί τους. 

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας ανέφεραν ότι στο πλαίσιο της εκκένωσης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ σχεδιάζουν να στείλουν στη Ρωσία περίπου 700.000 ανθρώπους. Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιφέρειας αυτής είναι ρωσόφωνοι. Σε πολλούς έχει ήδη χορηγηθεί η ρωσική υπηκοότητα.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι οι διοικούντες το Ντονέτσκ δεν είναι αυτονομιστές αλλά όργανα της Ρωσίας, κάτι που το Κρεμλίνο διαψεύδει.

Μάλιστα, ακούστηκαν και οι σειρήνες της αεράμυνας για να ειδοποιηθεί ο κόσμος και λίγο αργότερα την ίδια απόφαση πήραν και οι αρχές στο Λουγκάνσκ, στην άλλη μεγάλη πόλη που ελέγχεται από τους αυτονομιστές.

Κι εκεί ζητήθηκε από τον κόσμο να αναχωρήσουν προς το Ροστόφ, το οποίο αύριο θα επισκεφθεί και ο Ρώσος υπουργός Διαχείρισης Κρίσεων προκειμένου να επιβλέψει για λογαριασμό της Μόσχας τη μετακίνηση του κόσμου και την εγκατάστασή του σε πρόχειρους καταυλισμούς. 

Οι κινήσεις αυτές προκαλούν αναστάτωση και στο Κίεβο και στη Μαριούπολη που απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Ντόνετσκ. Ο κόσμος φοβάται την εκδήλωση προβοκάτσιας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάφλεξη στην περιοχή, ενώ από την πλευρά του το Κίεβο τονίζει πως δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιήσει ένοπλη βία και στρατιωτικά μέσα για να προχωρήσει στην απελευθέρωση των περιοχών αυτών.
 

Πηγή: skai.gr