Έκκληση Ζελένσκι να ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια για να αποφευχθεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα σε άμεσες ενέργειες για να ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια που έχουν αποκλειστεί από την Ρωσία ώστε να επιτραπούν εξαγωγές σιταριού και να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

«Είναι σημαντικό να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκαλείται από τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας», τόνισε σε μια ανάρτηση του στο Telegram o Ζελένσκι, μετά από συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο Μισέλ επισκέφθηκε σήμερα την Οδησσό για να δει τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

«Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια για εξαγωγές σιταριού», έγραψε.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες ημέρες ο Ουκρανός πρόεδρος άφησε άνοιχτο το ενδεχόμενο απώλειας δεκάδων εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από το ναυτικό αποκλεισμό της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η Ουκρανία είναι πιθανό να χάσει δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών, εξαιτίας του αποκλεισμού από τη Ρωσία στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, προκαλώντας μία διατροφική κρίση που θα επηρεάσει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η Ρωσία δεν επιτρέπει την είσοδο και την έξοδο των πλοίων. Ελέγχει τη Μαύρη Θάλασσα», είχε επισημάνει. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ