Συζητήσεις και επικοινωνίες για τη «βρόμικη βόμβα» της Ουκρανίας μετά τις καταγγελίες της Μόσχας

Για το ζήτημα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία - την πρώτη από τον περασμενο Μάιο - οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων Ρωσίας- ΗΠΑ, οι οποίοι συζήτησαν τους κινδύνους μιας ραδιενεργούς βόμβας.  

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία έχει εισέλθει «στο τελικό στάδιο» της κατασκευής «βρόμικης βόμβας», έναν ισχυρισμό που επισείει η Μόσχα από χθες, Κυριακή, και τον οποίο απορρίπτουν σθεναρά το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, δύο ουκρανικοί οργανισμοί έχουν συγκεκριμένες οδηγίες για να κατασκευάσουν τη λεγόμενη 'βρόμικη βόμβα'. Η εργασία τους εισήλθε στο τελικό στάδιο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, αρμόδιος στον ρωσικό στρατό για τις ραδιενεργές ουσίες, τα βιολογικά και χημικά προϊόντα.

Λίγη ώρα μετά τις καταγγελίες της Μόσχας, η Ουκρανία κάλεσε εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επισκεφθούν τις μονάδες στις οποίες, όπως ισχυρίζεται η Ρωσία, ενδέχεται να κατασκευάζει την λεγόμενη βρόμικη βόμβα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα, συζήτησε το θέμα αυτό με τον επικεφαλής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι ο οποίος δέχθηκε την πρόσκληση.
 «Σε αντίθεση με την Ρωσία, η Ουκρανία ήταν και παραμένει διαφανής. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε» έγραψε ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Twitter και ζαρακτήρισε εκ νέου τους ισχυρισμούς της Ρωσίας περί κατασκευής τα βρώμικης βόμβας ψευδείς.

Στη συνέχεια, το πρακτορείο Reuters - επικαλούμενο το RIA Novost – μετέδωσε ότι οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων Ρωσίας-ΗΠΑ συζήτησαν τους κινδύνους της «βρόμικης βόμβας» στην Ουκρανία. 

«Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ και ο επικεφαλής των αρχηγών των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Μαρκ Μίλι, είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία και συζήτησαν το ενδεχόμενο που έθεσε η Μόσχα να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία την «βρόμικη βόμβα» σύμφωνα με το ρεπορταζ. 

Μάλιστα, η συνομιλία έλαβε χώρα λίγη ώρα αφότου υπήρξε μια παρόμοια συνομιλία μεταξύ του Γκεράσιμοφ και του Βρετανού ομολόγου του.

Οι συνομιλίες που είχαν σήμερα οι κορυφαίοι Αμερικανοί και Ρώσοι στρατηγοί ήταν οι πρώτες από τον Μάιο, δήλωσε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσαν νωρίτερα ότι απέρριψαν τους «ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας». Η Ουκρανία δήλωσε ότι οι κατηγορίες εναντίον της είναι μια ένδειξη ότι Μόσχα είναι εκείνη που σχεδίαζε μια παρόμοια επίθεση και θα κατηγορούσε το Κίεβο. Ο αξιωματούχος δεν προέβη άμεσα σε περαιτέρω λεπτομέρειες για την συνομιλία μεταξύ του Αμερικανού στρατηγού Μαρκ Μίλι και του Ρώσου στρατηγού Βαλέρι Γκεράσιμοφ.
 

Πηγή: skai.gr