Βρετανός στρατιώτης της βασιλικής φρουράς έφυγε για το μέτωπο στην Ουκρανία

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Ένας 19χρονος Βρετανός στρατιώτης, μέλος της βασιλικής φρουράς στο Ουίνδσορ όπου ζει πλέον η βασίλισσα Ελισάβετ, εγκατέλειψε τη μονάδα του με προορισμό την Ουκρανία.

Όπως αποκαλύπτει η Sun, ο 19χρονος άφησε επιστολή στους γονείς του και αγόρασε εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την Πολωνία το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Πιστεύεται ότι είναι ένας από τουλάχιστον τέσσερις εν ενέργεια Βρετανούς στρατιώτες που ταξιδεύουν προς το ουκρανικό μέτωπο, ενώ την ίδια διαδρομή πιστεύεται ότι έχει ακολουθήσει και ένας αριθμός πρώην μελών των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Το Υπουργείο Άμυνας στη Βρετανία φέρεται να προσπαθεί να εντοπίσει τον 19χρονο και τους υπόλοιπους εν ενεργεία στρατιώτες, ανησυχώντας ότι η παρουσία τους στην Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους Ρώσους ως βάση κατηγορίας για βρετανική συμμετοχή στον πόλεμο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε στη Sun ότι τα μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων απαγορεύεται να μεταβαίνουν στην Ουκρανία. «Αυτό ισχύει είτε το άτομο των ενόπλων δυνάμεων είναι σε άδεια είτε όχι. Στρατιωτικό προσωπικό που ταξιδεύει στην Ουκρανία θα αντιμετωπίσει πειθαρχικές και διοικητικές επιπτώσεις».

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξη της προ ημερών η Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είχε προσφέρει τη στήριξή της σε όποιον Βρετανό επέλεγε να πολεμήσει στο ουκρανικό μέτωπο, λέγοντας ότι οι Ουκρανοί πολεμούν για την ελευθερία και τη δημοκρατία όλης της Ευρώπης.

Ωστόσο, ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου ναύαρχος Ραντάκιν έσπευσαν να αντικρούσουν τις δηλώσεις της κ. Τρας λέγοντας ότι οι Βρετανοί δεν πρέπει να μεταβαίνουν στην Ουκρανία.

Πηγή: skai.gr