Νέα απόπειρα απομάκρυνσης αμάχων από Μαριούπολη και άλλες πόλεις- Περικυκλωμένο το Κίεβο

Η Ουκρανία θα προσπαθήσει σήμερα να απομακρύνει αμάχους μέσω έξι «ανθρωπιστικών διαδρόμων» που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ άλλων και από τη νότια πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η Βερεστσούκ ανέφερε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή της πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συμφώνησαν να σταματήσουν το πυρ στις περιοχές αυτές από τις 9 π.μ. ως τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και κάλεσαν τις ρωσικές δυνάμεις να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για τοπικές εκεχειρίες.

Η απομάκρυνση των αμάχων από τη Σούμι θα συνεχιστεί και σήμερα

Ο ανθρωπιστικός διάδρομος που οργανώθηκε για να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη Σούμι θα συνεχίσει να λειτουργεί σήμερα, ανήγγειλε το πρωί ο περιφερειάρχης Ντμίτρο Ζιβίτσκι.

Περίπου 5.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με λεωφορεία από την πόλη 250.000 κατοίκων (βορειοανατολική Ουκρανία) μετά τη συμφωνία της Μόσχας και του Κιέβου για τον διάδρομο αυτόν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Περίπου 1.000 ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα μπόρεσαν επίσης να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία.

Σύμφωνα τον απεσταλμένο του ΣΚΑΪ στα σύνορα Πολωνίας- Ουκρανίας Νίκο Υποφάντη 2.300.000 είναι αυτοί που έχουν περάσει σε γειτονικές χώρες.

Στο σημείο επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ χιονίζει. Οι αρχές προσπαθούν να μεταφέρουν με λεωφορεία και τρένα τους ανθρώπους γρήγορα καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να δείξει -17 βαθμούς Κελσίου.

Τουλάχιστον 10 νεκροί από ρωσικά πυρά στη Σεβεροντονιέτσκ

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη εξαιτίας ρωσικών πυρών στην πόλη Σεβεροντονιέτσκ, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανέφερε σήμερα ο περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ μέσω Telegram.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό, τον Σεργκίι Γκαϊντάι, ο ρωσικός στρατός «άνοιξε πυρ» εναντίον κατοικιών και άλλων κτιρίων. Δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο για βολές πυροβολικού ή όχι.

Η περιοχή είναι θέατρο μαχών εδώ και ημέρες.

Ρωσική φάλαγγα λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο – Νέες δορυφορικές φωτογραφίες

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες από την Ουκρανία, δείχνουν ρωσική φάλαγγα κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, στο Χοστόμελ, μόλις λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου.

Τις φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Σε μια από της εικόνες διακρίνεται κατεστραμμένη γέφυρα στο Ίρπιν, νότια του Αντόνοφ στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας και μεγάλες ουρές αυτοκινήτων.

Σήμερα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Κίεβο, καθώς εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες ότι επίκειται μαζική ρωσική εισβολή στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι σειρήνες συναγερμού ηχούν, ενώ εκρήξεις ακούγονταν στα προάστια. 

Το αμερικανικό Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών αναφέρει ότι δεν αποκλείεται η Ρωσία να κάνει την τελική επίθεση στο Κίεβο, τα επόμενα τέσσερα εικοσιτετράωρα.

Το Κίεβο απαγορεύει τις εξαγωγές ειδών δημητριακών, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας απαγόρευσε τις εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με απόφαση του ουκρανικού υπουργικού συμβουλίου που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Διαβάστε Live όλες τις εξελίξεις εδώ.

Το αμερικανικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το μήνυμα Ζελένσκι

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε σταδιακό τερματισμό εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του έτους. Επιπλέον, η ΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα σχέδιο για τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης κατά τα δύο τρίτα φέτος και η πλήρης απεξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες καυσίμου "πολύ πριν από το 2030".

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε το βρετανικό κοινοβούλιο, να επιβάλλουν ισχυρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας και υποσχέθηκε να «παλέψει μέχρι τέλους».

Αμερικανικό «όχι» στα πολωνικά MiG-29

Το Πεντάγωνο απέρριψε πάντως την πρόταση της Πολωνίας να μεταφέρει τα MiG-29 μαχητικά της στις ΗΠΑ προκειμένου να τα παραδώσουν στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η πρόταση αυτή είναι μη βιώσιμη. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ αποστέλλουν δύο Patriot στην Πολωνία ως αμυντικό εξοπλισμό προκειμένου να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο κίνδυνο για τους συμμάχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Οι μάχες στο ουκρανικό μέτωπο

Τουλάχιστον 21 άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσική επιδρομή στην ουκρανική πόλη Σάμι, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, ενώ περίπου 5.000 έφυγαν από τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, οβίδα έπληξε το χωριό Ντίνετς, κοντά στο Χάρκοβο, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και ένα 7χρονο παιδί.

Ο δήμαρχος της πόλης Ζιτόμιρ, στη βορειοδυτική Ουκρανία, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ανέφερε ότι βομβαρδίστηκαν ένα εργοστάσιο και μία δομή φιλοξενίας βετεράνων πολέμου. 

Έσπασε το φράγμα των 2 εκατ. προσφύγων

Δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν φύγει σε άλλες χώρες από την αρχή της ρωσικής εισβολής, συμφώνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Τι συμβαίνει στο Τσερνόμπιλ

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι δεν λαμβάνει πλέον δεδομένα από τα συστήματα ελέγχου εξ αποστάσεως των πυρηνικών υλικών στο Τσερνόμπιλ. 

Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι πάνω από 200 τεχνικοί και φρουροί παραμένουν  αποκλεισμένοι στην εγκατάσταση και εργάζονται επί 13 συνεχόμενες ημέρες, υπό το βλέμμα του ρωσικού στρατού.

Ο Οργανισμός ζητά από τη Μόσχα να επιτρέπει να γίνονται αλλαγές βαρδιών, να δίνονται ρεπό και να τηρούνται τα κανονικά ωράρια, τονίζοντας  πως αυτό είναι κρίσιμο για την ασφάλεια της εγκατάστασης.

Υποβάθμιση της ρωσικής οικονομίας και νέες αποχωρήσεις μεγάλων εταιριών

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε εκ νέου το αξιόχρεο της Ρωσίας, από τη βαθμίδα "B" στη "C", τονίζοντας ότι ο κίνδυνος η Μόσχα να κηρύξει στάση πληρωμών του δημόσιου χρέους της είναι "άμεσος".

Το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις δραστηριότητες τους στη χώρα οι εταιρείες: Unilever, L'Oreal, Coca Cola,  Pepsi, McDonald's  και Starbucks.

Πηγή: skai.gr