Προκλητικό βίντεο Τσετσένων από τη Μαριούπολη: Πυροβολούν κτίρια και φωνάζουν «Αλλάχου Ακμπάρ»

Σάλο έχει προκαλέσει ένα βίντεο που δημοσιεύει η Daily Mail και δείχνει ομάδα Τσετσένων μαχητών να πυροβολούν κτίρια κατοικιών στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

Το βίντεο, που κοινοποιήθηκε από τον Τσετσένο πολέμαρχο Ραμζάν Καντίροφ, «σύμμαχο» του Πούτιν, απεικονίζει επίσης τους Τσετσένους στρατιώτες να πανηγυρίζουν καθώς η κάμερα γυρνούσε για να δείξει τα κενά των κατεστραμμένων πολυκατοικιών.

Οι στρατιώτες, ντυμένοι με καμουφλαρισμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, ύψωναν τις γροθιές τους στην κάμερα και ακούγονταν να φωνάζουν «Αλλάχου Ακμπάρ». 

Στο κανάλι του στο Telegram, ο Καντίροφ ισχυρίστηκε ότι οι μαχητές του εκκαθάρισαν «το έδαφος των Ναζί», ακολουθώντας τη...γραμμή του Ρώσου προέδρου για να δικαιολογήσουν την εισβολή στην Ουκρανία.

Μάλιστα, ο Τσετσένος, την Πέμπτη, ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του είχαν διαπεράσει τις άμυνες της Ουκρανίας για να καταλάβουν το δημαρχείο της Μαριούπολης και να υψώσουν τη σημαία της Ρωσίας. Αυτός ο ισχυρισμός δεν επαληθεύτηκε και οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δήλωσαν ότι η Ρωσία εξακολουθεί να προσπαθεί να λεηλατήσει τη Μαριούπολη "χωρίς επιτυχία".

Ο στρατός των Τσετσένων είναι γνωστός για τα βίντεό του εμπνευσμένα από το...Χόλιγουντ που δείχνουν τους στρατιώτες τους σε δράση, ενώ στην πραγματικότητα τους δείχνουν να κάνουν πολύ λίγα. Οι ειδικοί λένε ότι τα βίντεο είναι απλώς ένας άλλη μια προσπάθεια προπαγάνδας του Πούτιν.

Το βίντεο του Καντίροφ έδειξε επίσης τους στρατιώτες του να σκαρφαλώνουν από το παράθυρο ενός κτιρίου, φαινομενικά για να βοηθήσουν έναν άμαχο να βγει έξω. Ωστόσο, ενώ οι στρατιώτες περνούσαν από ένα στρώμα, το βίντεο δεν έδειχνε στην πραγματικότητα κάποιον να μεταφέρεται.

Αντ 'αυτού, ένας χαμογελαστός μαχητής φορώντας γυαλιά ηλίου τράβηξε την κάμερά του για να δείξει τη σκηνή της καταστροφής γύρω του, με ένα ύφος που - οπουδήποτε αλλού στον κόσμο - θα μπορούσε να παρερμηνευθεί με ένα selfie-βίντεο από έναν influencer του Instagram.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, μια ομάδα μαχητών του Καντίροφ στάλθηκε για να προσπαθήσει να δολοφονήσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά αναχιτίστηκε από τις δυνάμεις της Ουκρανίας.

Εικόνες από τη Μαριούπολη, όπου ζουν 400.000 άνθρωποι πριν από τον πόλεμο, δείχνουν κατεστραμμένα κτίρια, καμένα οχήματα και σοκαρισμένους επιζώντες που βγαίνουν έξω για να βρουν προμήθειες. Οι κάτοικοι έχουν θάψει τα θύματα σε αυτοσχέδιους τάφους καθώς το έδαφος λιώνει.

Η Μαριούπολη γνώρισε μερικές από τις πιο έντονες μάχες από τότε που ο Πούτιν διέταξε τον στρατό του να εισέλθει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη αδιακρίτως, ισοπεδώνοντας μεγάλες εκτάσεις της πόλης.

Αξιωματούχοι λένε ότι τουλάχιστον 2.400 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην πόλη, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Ένας αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι φοβόταν ότι θα μπορούσαν να είχαν σκοτωθεί έως και 20.000 άνθρωποι.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έλαβε πληροφορίες για ομαδικούς τάφους στην πόλη, όπου έγινε το καταστροφικό ρωσικό χτύπημα σε θέατρο που σκότωσε 300 άτομα.

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος της πόλης είπε το Σάββατο ότι μίλησε με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ουκρανία για τις επιλογές εκκένωσης αμάχων, αφού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι θα πρότεινε στη Ρωσία ένα σχέδιο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να φύγουν.

Μιλώντας στην εθνική τηλεόραση, ο δήμαρχος Vadym Boichenko είπε ότι η κατάσταση στην περικυκλωμένη πόλη παραμένει κρίσιμη, με οδομαχίες να λαμβάνουν χώρα στο κέντρο της.

Πηγή: Daily Mail