Τρας: Η Ρωσία δεν υποχωρεί- Ανασυγκροτείται για να επιτεθεί πιο σκληρά στην ανατολική και νότια Ουκρανία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας είπε στους ομολόγους της από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ πως στο εξής δεν μπορεί να υπάρχει βάση συνεργασίας με τη Μόσχα.

«Η εποχή της συνδιαλλαγής τελείωσε. Χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση ως προς την ασφάλεια στην Ευρώπη, βασισμένη στην ανθεκτικότητα, στην άμυνα και στην αποτροπή», είπε η κα Τρας στο δείπνο της Τετάρτης προ της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Δεν υπάρχει χρόνος για ψευδή επανάπαυση. Η Ρωσία δεν υποχωρεί, αλλά ανασυγκροτείται και αναδιατάσσεται για να επιτεθεί πιο σκληρά στην ανατολική και νότια Ουκρανία», συνέχισε.

Πρόσθεσε δε πως σε αυτό το πλαίσιο της νέας προσέγγισης απαιτείται μεγαλύτερη στήριξη σε χώρες «που ίσως κινδυνεύουν να πέσουν στον ιστό της Ρωσίας», όπως η Μολδαβία, η Γεωργία, η Φινλανδία και η Σουηδία.

Η στήριξη αυτή θα μπορούσε να λάβει τη μορφή αυξημένων διπλωματικών πόρων για την επιτήρηση και ανάλυση των ρωσικών κινήσεων.

Η κα Τρας έχει προαναγγείλει πως στις συναντήσεις με τους ομολόγους της από το G7 στις Βρυξέλλες θα ζητήσει επίσπευση του χρονοδιαγράμματος πλήρους απεξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Την ίδια ώρα, οι Times επικαλούνται κυβερνητική πηγή στο Λονδίνο που εκτιμά ότι οι επόμενες τρεις εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την έκβαση του πολέμου.

Ως εκ τούτου, οι Βρετανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι φέρονται να μελετούν την αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων προς τις ουκρανικές δυνάμεις, τα οποία θα βοηθούσαν στην περαιτέρω απώθηση των «εξουθενωμένων» ρωσικών δυνάμεων.

Στο δημοσίευμα γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε οχήματα περιπολίας τύπου Mastiff ή στα οχήματα Jackal, που πέρα από περιπολίες μεγαλύτερης εμβέλειας και διάρκειας χρησιμοποιούνται και σε αποστολές αναγνώρισης στόχων.

Τα οχήματα αυτά πιθανότατα θα αποστέλλονταν στην Ουκρανία χωρίς «ευαίσθητο» εξοπλισμό και η εκπαίδευση των Ουκρανών στη χρήση τους θα γινόταν από Βρετανούς σε κάποια γειτονική χώρα.

Παράλληλα, η πηγή των Times προαναγγέλει αποστολή περισσότερων αντιαρματικών και αντιαεροπορικών όπλων προς τον ουκρανικό στρατό.

Η ίδια κυβερνητική πηγή δηλώνει στην εφημερίδα: «Οι Ουκρανοί έχουν ήδη εν μέρει νικήσει. Έχουν εξουθενώσει τον ρωσικό στρατό, έχουν κερδίσει τη μάχη της κατοχής, και έχουν καταδικάσει τον Πούτιν σε αιώνια απομόνωση. Μπορούν να απωθήσουν τον ρωσικό στρατό; Μπορούν να σπάσουν τον ρωσικό στρατό; Εξαρτάται από το τι βοήθεια μπορούμε όλοι να δώσουμε».

Πηγή: skai.gr