Δένδιας: Τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη θα ζητήσει η Ελλάδα

Τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη θα ζητήσει η Ελλάδα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που συνεδριάζει σήμερα για δεύτερη ημέρα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Η Ελλάδα θα ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να διερευνήσει εγκλήματα πολέμου που διενεργήθηκαν στη Μαριούπολη. Η Ελλάδα έχει ειδικό ενδιαφέρον για τη Μαριούπολη, λόγω της ελληνικής κοινότητας άνω των 100.000 ατόμων εκεί. Πέραν αυτού, θα ζητήσω από τους ομολόγους μου στη Συμμαχία να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία και να προστατεύσουν την Οδησσό, ούτως ώστε η Οδησσός να μην έχει τη μοίρα της Μαριούπολης».

To πλήρες κείμενο της δήλωσης του υπουργού Εξωτερικών, έχει ως εξής:

Η Ελλάδα πρόκειται να ζητήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης να διερευνήσει εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Μαριούπολη. Η Ελλάδα έχει ένα ειδικό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Μαριούπολη λόγω της ύπαρξης εκεί ελληνικής κοινότητας που αριθμεί 100.000 και πλέον ανθρώπους.

Πέραν τούτου, πρόκειται να ζητήσω από τους ομολόγους μου της Συμμαχίας να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουν την Ουκρανία να προστατεύσει την Οδησσό, ούτως ώστε η Οδησσός να μην έχει τη μοίρα της Μαριούπολης. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποιον τρόπο; Πώς μπορεί να προστατευτεί η Οδησσός; Πώς μπορούν οι συνάδελφοι στο ΝΑΤΟ να βοηθήσουν σε αυτό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι πολύ απλό: παρέχοντας στην Ουκρανία τα κατάλληλα μέσα για την προστασία της πόλης. Από την πλευρά τους, το έχουν ήδη ζητήσει. Ήμουν στην Οδησσό πριν από τρεις-τέσσερις μέρες. Είχα τη δυνατότητα να μιλήσω με Ουκρανούς στην πόλη. Οφείλω να πω ότι είναι διατεθειμένοι και ικανοί να προστατεύσουν την πόλη τους, αρκεί να τους παράσχουμε τα κατάλληλα μέσα. Σας ευχαριστώ.

Πηγή: skai.gr