Ουκρανία: Τόνοι πετρελαίου πέφτουν στον ποταμό Δνείπερο μετά την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα - Μεγάλη η οικολογική καταστροφή

Η δεξαμενή Καχόβκα έχει διαλυθεί, με 95.000 τόνους νεκρών ψαριών και πτώματα δελφινιών να βρίσκονται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία και την Τουρκία

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί μετά την ανατίναξη του φράγματος, Νόβα Καχόβκα, με τον επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, Andriy Yermak, να ζητάει από τη Ρωσία να λογοδοτήσει για την τεράστιες συνέπειες που έχουν προκληθεί.

Οι ρύποι του πετρελαίου που ζυγίζουν τουλάχιστον 150 τόνους παρασύρονται κατά μήκος του ποταμού Ντνίπρο και «μπορεί να φτάσουν στη Μεσόγειο», σύμφωνα με τον Yermak . 

Η δεξαμενή Καχόβκα έχει διαλυθεί, με 95.000 τόνους νεκρών ψαριών και πτώματα δελφινιών να βρίσκονται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία και την Τουρκία, είπε.

Καχόβκα

Παράλληλα, επισήμανε ότι η πλημμύρα από το ρήγμα του φράγματος θα έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και προβλέπει ότι «τουλάχιστον τα μισά (από τα δάση) θα πεθάνουν». Στην πλημμυρισμένη περιοχή κατοικούσαν 20.000 άγρια ​​ζώα.

Ο Yermak είπε επίσης ότι περίπου 124.000 στρέμματα δάσους στην Ουκρανία έχουν πλημμυρίσει.

Το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας έχει εκφράσει τις προηγούμενες ημέρες έντονη ανησυχία σχετικά με το περιστατικό στο φράγμα Νόβα Καχόβκα, υποστηρίζοντας ότι από την κατάρρευσή του πλημμύρισαν περίπου 25.000 στρέμματα γεωργικής γης.

Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας προέτρεψε τη Δευτέρα τους κατοίκους να μην κολυμπούν και να ψαρεύουν στα νερά των περιοχών της Οδησσού, του Μικολάιβ και της Χερσώνας καθώς έχουν εντοπιστεί στο νερό επικίνδυνοι μολυσματικοί οργανισμοί όπως σαλμονέλα, ροταϊός, αυγά σκουληκιών και το E. coli. 

Πηγή: skai.gr