Γιατί η Κωνσταντινούπολη θεωρείται το νέο Λονδίνο για τους ολιγάρχες

Ούβε Λιμπ/ARD

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου  

Μετά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας χιλιάδες Ρώσοι εγκαταλείπουν την χώρα τους και έρχονται στην Τουρκία. Οι νεότεροι σε ηλικία προσπαθούν να πάρουν χρήματα με την κάρτα τους από τα ΑΤΜ τουρκικών τραπεζών, τα οποία όμως δεν λειτουργούν. Πρέπει να αλλάξουν τα ρούβλια που έχουν μαζί τους, αν και σε χαμηλή τιμή, ή εάν έχουν ευρώ ή δολάρια, σε καλύτερη.  Τελευταία οι τουρκικές τράπεζες παρατηρούν πόσο δημοφιλείς έχουν γίνει οι λογαριασμοί τους για πιο πλούσιους Ρώσους πολίτες. ΄Όσοι δεν βρίσκονται σε λίστα κυρώσεων, μπορούν ακόμη να ανοίγουν λογαριασμό.

«Δεν θα έχει αντίκτυπο στην Τουρκία»

Βέβαια, όπως πιστεύει ο Κέριμ Ρότα, πρώην υποδιοικητής της τουρκικής τράπεζας ΑΚΒΑΝΚ, δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά μεγάλα ποσά, γιατί τότε υπάρχει η υπόνοια για ξέπλυμα βρώμικού χρήματος. «Η πιθανότητα να γίνουν εμβάσματα μικρότερων ποσών- μερικών εκατομμυρίων κάθε φορά- είναι μεγαλύτερη» λέει. «Υποθέτω ότι κατ' αρχήν θα εισρεύσουν στην Τουρκία μικρά ποσά που θα μπορούσαν να είχαν κάποιο αντίκτυπο στην Τουρκία, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα αυξηθούν, και ίσως φτάσουν από 10 ως 15 δις δολάρια». Αυτό ακούγεται περισσότερο από ότι είναι στην πραγματικότητα, συμπληρώνει ο πρώην τραπεζίτη. 

Γιατί σε σχέση με το ΑΕΠ της Τουρκίας, που σήμερα ανέρχεται στα 800 δις δολάρια, εισροή της τάξης των 10 ή 15 δις δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο Ουσάλ Σαχμπάζ, οικονομικός συντάκτης στην φημισμένη εφημερίδα Dünya, λέει ότι δεν θα αναμένονται μεγαλύτερα ποσά. «Λέγεται ότι έχουν εισρεύσει μέχρι στιγμής περίπου 3 δις, κάτι που είναι αξιόπιστο και ρεαλιστικό», λέει. «Εάν τελικά θα έρθουν περισσότερα, ίσως και μέχρι 30 δις δολάρια, είναι δύσκολο να λεχθεί εκ των προτέρων. Γιατί τα περισσότερα χρήματα πρέπει να έχουν ήδη έρθει και η τάση μάλλον θα επιβραδυνθεί».

Καλύτερα Ντουμπάι

Άρα ο Τούρκος δημοσιογράφος δεν περιμένει ιδιαίτερες επιπτώσεις ούτε και στην τουρκική οικονομία. Γιατί η χώρα δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική, αλλά μάλλον ουδέτερη. Οι προσπάθειες των αρχών να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να αναδείξουν την Κωνσταντινούπολη ως νέο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο, δεν βλέπει να έχουν ιδιαίτερες προοπτικές επιτυχίας. «Υπάρχουν άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα όπως το Λονδίνο, η Φρανκφούρτη, ακόμη και το Άμστερνταμ, αλλά και το Ντουμπάι. Δύσκολα μπορεί η Κωνσταντινούπολη να ανταγωνιστεί αυτές τις πόλεις αυτήν τη στιγμή».

Από την άλλη όσοι μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο Λονδίνο είναι πιθανό να υφίστανται μεγάλες πιέσεις υπό τις νυν συνθήκες. Γιατί θα πρέπει να φροντίσουν πώς να κρατήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Για κάποιους είναι δύσκολο να τα ρευστοποιήσουν. Μόνο εάν δεν είναι ακίνητα ή άλλες επενδύσεις σε χρυσό, σε πολύτιμους λίθους ή σε κρυπτονομίσματα, μπορούν να τα μεταφέρουν στο εξωτερικό, συνοψίζει ο Ουσάλ Σαχμπάζ. Αλλά υπάρχουν πιο ελκυστικές χώρες από ότι η Τουρκία, όπως το Ντουμπάι. Διότι εκεί εφαρμόζεται το αγγλοσαξονικό νομικό σύστημα.