ΟΗΕ: Να δικαστούν οι υπεύθυνοι για την αμφιλεγόμενη επιχείρηση του στρατού στην Κολομβία

Η αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κολομβία ζήτησε χθες Τετάρτη να «δικαστούν» οι υπεύθυνοι για στρατιωτική επιχείρηση στα τέλη Μαρτίου που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν έντεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι, που παρουσιάστηκαν κατόπιν από την κυβέρνηση ως αντάρτες πεσόντες σε μάχη.

«Συνιστούμε να ληφθούν όλα τα πειθαρχικά και ποινικά μέτρα προκειμένου να δικαστούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Άλτο Ρεμάνσο», ανέφερε μέσω Twitter η Ιουλιέτα δε Ριβέρο, η αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Την 29η Μαρτίου, άνδρες του στρατού έκαναν έφοδο σε αυτή την κοινότητα, στα σύνορα με τον Ισημερινό και το Περού, στη νομαρχία Πουτουμάγιο (νοτιοανατολικά), όπου βρισκόταν σε εξέλιξη τριήμερη εμποροπανήγυρη στην οποία συμμετείχαν κάπου εκατό κάτοικοι.

Σύμφωνα με την κυρία Δε Ριβέρο, η στρατιωτική επιχείρηση είχε απολογισμό «έντεκα νεκρούς και πέντε τραυματίες». Ο στρατός «έκανε χρήση πυροβόλων όπλων ενώ 30 ως 50 άνθρωποι βρίσκονταν σε υπαίθρια αγορά, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά», πρόσθεσε.

Το γραφείο του Συνηγόρου του Λαού, η ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) και οργανώσεις που εκπροσωπούν τους αυτόχθονες τονίζουν πως ανάμεσα στα θύματα ήταν τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι: ανήλικος, κυβερνήτης των αυτοχθόνων, κοινοτάρχης και η έγκυος σύζυγός του.

Στις αρχές Απριλίου, η κολομβιανή κυβέρνηση χαρακτήριζε «νόμιμη» τη στρατιωτική επιχείρηση και κατηγορούσε τα θύματα πως ήταν αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

«Επρόκειτο για νόμιμη επιχείρηση, που σχεδιαζόταν για πάνω από πέντε μήνες με βάση πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών», δήλωνε στον Τύπο ο υπουργός Άμυνας, ο Διέγο Μολάνο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, οι φερόμενοι ως αντάρτες «εκφοβίζουν και απειλούν» σε αυτή την κοινότητα που μετρά, κατά τον ίδιο, «πάνω από 220.000 στρέμματα» καλλιεργειών κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου είναι η πρώτη ύλη στη διαδικασία παραγωγής κοκαΐνης.

Ο ΟΗΕ αξίωσε ακόμη οι αρχές να εγγυηθούν την προστασία των αυτοπτών μαρτύρων και των δημοσιογράφων — ορισμένοι από αυτούς τους τελευταίους δέχονται απειλές αφού δημοσίευσαν ρεπορτάζ και άρθρα για την υπόθεση.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) από την πλευρά της παρότρυνε να διενεργηθεί έρευνα για τα γεγονότα και απαίτησε το κράτος να αποφεύγει «τον στιγματισμό των θυμάτων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ