Κλείσιμο

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία κι ενίσχυση αμυντικής συνεργασίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βερσαλλίες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. 

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στο Παρίσι, Γιάννης Καντέλης, οι 27 ηγέτες καλούνται να βρουν έναν κοινό βηματισμό και σύμφωνα με πληροφορίες το επιτυγχάνουν. Στο κείμενο για την κοινή διακήρυξη που φαίνεται να συμφωνούν είναι η ανάγκη για απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα έως το 2030 ή αν είναι δυνατόν και συντομότερα.

Επιπλέον, συμφωνούν στο ότι θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στην Ευρώπη, ενώ από την άλλη δε φαίνεται να προχωρά το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ε.Ε. 

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων την πρότασή του για τη μείωση της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου, ενώ φέρεται να συναινεί και στην αμυντική ενίσχυση. 

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της επιδότησης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, παραπέμπεται για τη Σύνοδο της 24ης και 25ης Μαρτίου, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και αύριο σε ένα προοίμιο για τις αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο. 
 

Πηγή: skai.gr