Ουκρανία: Σχεδόν 14.000 εγκλήματα πολέμου ερευνά η εισαγγελία της χώρας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σχεδόν 14.000 υποθέσεις πιθανής διάπραξης εγκλημάτων πολέμου από τον Ρώσο εισβολέα και ακόμα περίπου 6.000 συνδεόμενες υποθέσεις δήλωσε ότι ερευνά αυτή τη στιγμή η επικεφαλής της εισαγγελίας της Ουκρανίας.

Από το Λονδίνο που επισκέπτεται για επαφές με Βρετανούς κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους, η Ιρίνα Βενεντίκτοβα συμπλήρωσε ότι μέρα με τη μέρα προστίθενται νέες καταγγελίες. «Είναι ακόμα 100, ακόμα 200, εξαρτάται από την ημέρα», είπε στο BBC.

Οι επαφές της κ. Βενεντίκτοβα αποσκοπούν στο να διαπιστωθεί τι περισσότερο μπορεί να γίνει από τις δυτικές δυνάμεις για την υποστήριξη της διερευνητικής διαδικασίας.

Το πιο κοινό έγκλημα πολέμου που ερευνάται είναι ο βομβαρδισμός πολιτικών κτιρίων, ιδίως νοσοκομείων και σχολείων. Συνολικά, είπε, πάνω από 1.000 ιατρικά και εκπαιδευτικά κτίρια έχουν καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν θάνατοι αμάχων, λεηλασίες και βιασμοί που ερευνώνται.

Η κα Βενεντίκτοβα αποκάλυψε ότι έχει επίσης αρχίσει να ερευνά κατηγορίες περί γενοκτονίας από τη Ρωσία στην Ουκρανία, με την ίδια να θεωρεί πως όντως αυτό που συντελείται στη χώρα της ισοδυναμεί με γενοκτονία.

Πρόσθεσε ότι συμφωνεί πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης θα πρέπει να έχει ρόλο στη δίωξη των ηγετών της ρωσικής εισβολής, δυνητικά και του ίδιου του Προέδρου Πούτιν. «Όλοι καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για μεγάλο ψάρι, είναι ψάρι για τη διεθνή δικαιοσύνη», σχολίασε προς το BBC η κα Βενεντίκτοβα.

Πηγή: skai.gr