Κλείσιμο

Στη Βρετανία 21 παιδιά με καρκίνο από την Ουκρανία-Υποβολή αιτήσεων για φιλοξενία προσφύγων

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Το Ηνωμένο Βασίλειο υποδέχθηκε την Κυριακή 21 παιδιά με καρκίνο από την Ουκρανία και τα μέλη της οικογένειάς τους που υποχρεώθηκαν να εκτοπιστούν λόγω της ρωσικής εισβολής.

Όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, τα παιδιά ταξίδεψαν από την Πολωνία όπου είχαν βρει αρχικό καταφύγιο και πλέον θα αρχίσουν να λαμβάνουν θεραπεία στο εθνικό σύστημα υγείας NHS.

Εν τω μεταξύ σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής προσφοράς στέγης σε Ουκρανούς πρόσφυγες από Βρετανούς ιδιώτες στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτια για την Ουκρανία».

Οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου καλούνται από την κυβέρνηση να προσφέρουν ένα δωμάτιο στο σπίτι τους σε πρόσφυγες για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών. Οι ιδιώτες αυτοί θα λαμβάνουν το ποσό των 350 λιρών το μήνα για αυτή την κίνηση.

Η διαδικασία επιλογής των προσφύγων για κάθε προσφορά στέγης θα αρχίσει την Παρασκευή, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του προγράμματος Υπουργός Αναβάθμισης Μάικλ Γκόουβ.

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιτρέψει την είσοδο σε απεριόριστο αριθμό Ουκρανών προσφύγων χωρίς συγγενείς στο Ην. Βασίλειο εφόσον έχουν έναν «χορηγό», δηλαδή είτε ιδιώτη, είτε φιλανθρωπική οργάνωση, είτε επιχείρηση, ακολουθεί την κριτική που ασκήθηκε αρχικά για τα αυστηρά κριτήρια αποδοχής των προσφύγων της ρωσικής εισβολής.

Ο αριθμός των αδειών εισόδου στη χώρα για Ουκρανούς που έχουν ήδη συγγενείς επί βρετανικού εδάφους ανέρχεται για την ώρα σε λίγο περισσότερες από 3.000.

Οι αποκεντρωμένες κυβέρνησης Σκωτίας και Ουαλίας εξέφρασαν πρόθεση να ενεργήσουν ως «σούπερ χορηγοί», υποδεχόμενες δηλαδή μεγάλο αριθμό Ουκρανών προσφύγων.

Εξάλλου, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι ικανοποιεί αίτημα του Προέδρου Ζελένσκι και του Ουκρανού πρέσβη Βαντίμ Πριστάικο αποστέλλοντας στην Ουκρανία 500 γεννήτριες ρεύματος, ικανές να προσφέρουν ενέργεια σε 20.000 κτίρια.

Πηγή: skai.gr