Κλείσιμο

Σοϊγκού: Κύριος στόχος μας στην Ουκρανία η απελευθέρωση του Ντονμπάς

Την «απελευθέρωση» του Ντονμπάς ως κύριο στόχο στην Ουκρανία επαναφέρει η Ρωσία, δια στόματος του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σoϊγκού, γεγονός που σύμφωνα με τον Guardian, αποτελεί ένδειξη ότι η Μόσχα μπορεί να στραφεί σε πιο περιορισμένους στόχους αφού αντιμετώπισε σκληρή ουκρανική αντίσταση τον πρώτο μήνα του πολέμου.

«Οι κύριες εργασίες του πρώτου σταδίου της επιχείρησης έχουν ολοκληρωθεί. Το δυναμικό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που καθιστά δυνατή την εστίαση της κύριας προσοχής και των βασικών προσπαθειών μας στην επίτευξη του κύριου στόχου - της απελευθέρωσης του Ντονμπάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σοϊγκού,σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax. 

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι η ουκρανική αεροπορία και το σύστημα αεράμυνας έχουν «πρακτικά καταστραφεί» και ότι η Ρωσία ελέγχει πλέον τον εναέριο χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, ένας εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι η πρώτη φάση της «στρατιωτικής επιχείρησης» έχει ολοκληρωθεί «γενικά», σημειώνοντας ότι η χώρα θα επικεντρωθεί στην «απελευθέρωση» των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ, που ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς.

Ωστόσο, οι δυνάμεις της χώρας συνέχισαν τη δράση τους σε πολλά μέτωπα σε όλη την Ουκρανία το Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στη δυτική πόλη Λβιβ, όπου ένας ρωσικός πύραυλος τύπου κρουζ χτύπησε σε μια αποθήκη καυσίμων.

Η Ρωσία αλλάζει τους στόχους της στην Ουκρανία καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, καθώς η χώρα απέτυχε να εξασφαλίσει μια γρήγορη νίκη επί της Ουκρανίας. Οι Financial Times ανέφεραν τη Δευτέρα ότι το Κρεμλίνο δε ζητούσε πλέον η Ουκρανία να «αποναζιστικοποιηθεί» και να «αποστρατιωτικοποιηθεί», που ήταν οι βασικές απαιτήσεις του Πούτιν στην αρχή της εισβολής.

Πηγή: skai.gr