Ουκρανία: Σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν σε όλη τη χώρα - Χωρίς ρεύμα η Χερσώνα

«Μην αγνοείτε τις σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού, παραμείνετε στα καταφύγια», έγραψε στο Telegram ο Κίριλο Τιμοσένκο

Οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν σήμερα το πρωί σε όλη την Ουκρανία, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβο, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

«Μην αγνοείτε τις σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού, παραμείνετε στα καταφύγια», έγραψε στο Telegram ο Κίριλο Τιμοσένκο, ο αναπληρωτής προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας.

Χωρίς ρεύμα η Χερσώνα

Μετά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς που συνεχίστηκαν χθες, Πέμπτη, στη Χερσώνα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην πόλη αυτή στη νότια Ουκρανία, η ΕΕ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας και την παροχή νέας βοήθειας ύψους 18 δισεκ. ευρώ στο Κίεβο.

Η σύγκρουση αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι, ο οποίος δήλωσε χθες ότι αναμένει νέα ρωσική επίθεση εναντίον του Κιέβου τους πρώτους μήνες του 2023, την ώρα που εδώ και πολλούς μήνες οι μάχες επικεντρώνονται στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

Ο ρωσικός στρατός έπληξε χθες τη Χερσώνα «περισσότερες από 16 φορές», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από τους βομβαρδισμούς επλήγη το κέντρο της πόλης, την οποία ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε από τη Ρωσία στις 11 Νοεμβρίου.

«Ο εχθρός έπληξε εκ νέου το κέντρο της πόλης, 100 μέτρα από το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης», το οποίο βομβαρδίστηκε την Τετάρτη, έγραψε στο Telegram ο αναπληρωτής προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας Κίριλο Τιμοσένκο, κάνοντας λόγο για «δύο νεκρούς».

Από τον βομβαρδισμό «επλήγη κτίριο το οποίο χρησιμοποιούσαν οι τοπικές αρχές, εθελοντικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις για τη διανομή βοήθειας στους κατοίκους της Χερσώνας», επεσήμανε η Ντενίζ Μπράουν συντονίστρια του ΟΗΕ στην Ουκρανία.

Η ίδια δήλωσε «σοκαρισμένη» από αυτή την «τραγική» επίθεση, η οποία κόστισε τη ζωή σε μία γυναίκα «η οποία εργαζόταν ως τραυματιοφορέας για τον ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό».

Στο Twitter η επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Μιριάνα Σπολιάριτς κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να μην στοχοθετούν «το προσωπικό και την περιουσία» του Ερυθρού Σταυρού.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης της Χερσώνας Γιάροσλαβ Γιανουσέβιτς επεσήμανε λίγες ώρες αργότερα ότι «σφοδρός βομβαρδισμός» είχε στόχο «κρίσιμης σημασίας υποδομή». Έκτοτε «η Χερσώνα είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», όπως έγραψε στο Telegram.

Από τον Οκτώβριο η Ρωσία βομβαρδίζει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας. Σε απάντηση οι 27 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν χθες στο ένατο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Μόσχας. Επίσης αποφάσισαν να προσφέρουν βοήθεια ύψους 18 δισεκ. ευρώ στο Κίεβο.

Εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν πλέον ηλεκτρικό μόνο μερικές ώρες την ημέρα, ενώ συχνές είναι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση.

Μετά την απελευθέρωσή της η Χερσώνα γίνεται σχεδόν καθημερινά στόχος ρωσικών πληγμάτων.

«Έχουμε τραυματίες σχεδόν καθημερινά και νεκρούς επίσης. Και αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί», επεσήμανε ο Γιούρι Σομπολέφσκι, τοπικός αξιωματούχος, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση Suspilne.

Λόγω των βομβαρδισμών και των πολύ δύσκολων συνθηκών διαβίωσης στην πόλη, περίπου 11.000 κάτοικοι της Χερσώνας την έχουν εγκαταλείψει μετά την απελευθέρωσή της από τον ρωσικό στρατό.

Παράλληλα η κατάσταση στο μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία παραμένει τεταμένη, με σφοδρές μάχες να εξακολουθούν να μαίνονται.

Στην επαρχία Ντονέτσκ, «οι περιοχές Μπάχμουτ και Αβντιίβκα παραμένουν στο επίκεντρο των μαχών», δήλωσε χθες η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Γκάνα Μάλιαρ.

Στην επαρχία Ζαπορίζια ένας 65χρονος άνδρας σκοτώθηκε από τον ρωσικό βομβαρδισμό στην πόλη Μαργκανέτς, από τον οποίο τραυματίστηκαν ακόμη τρεις άνθρωποι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Οι φιλορωσικές αυτονομιστικές αρχές στην Ουκρανία έκαναν λόγο για «τον μαζικότερο από το 2014» βομβαρδισμό του Ντονέτσκ από τον ουκρανικό στρατό. Τουλάχιστον ένας άμαχος σκοτώθηκε και εννέα τραυματίστηκαν, δήλωσε ο Αλεξέι Κουλεμζίν επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης του Ντονέτσκ.

Πηγή: skai.gr