Ρώσος κροίσος προειδοποιεί τον Πούτιν: Μακριά τα χέρια σου από τις περιουσίες μας- Μη μας γυρίσεις στο 1917

Ο πλουσιότερος επιχειρηματίας της Ρωσίας έχει προειδοποιήσει το Κρεμλίνο να μην κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία εταιρειών στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα έκανε τη χώρα πίσω για περισσότερα από 100 χρόνια.

Ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν, πρόεδρος του κολοσσού μετάλλων Norilsk Nickel (NILSY) και ο μεγαλύτερος μέτοχός του, είπε ότι η Ρωσία κινδύνευε να επιστρέψει στις ταραχώδεις ημέρες της επανάστασης του 1917, εάν έκλεινε την πόρτα στις δυτικές εταιρείες και επενδυτές. Προέτρεψε δε τη ρωσική κυβέρνηση να προχωρήσει με εξαιρετική προσοχή όσον αφορά την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

«Πρώτον, θα μας πήγαινε εκατό χρόνια πίσω, στο 1917, και τις συνέπειες ενός τέτοιου βήματος -της παγκόσμιας δυσπιστίας προς τη Ρωσία εκ μέρους των επενδυτών- θα βιώναμε για πολλές δεκαετίες», είπε σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram. 

Πρόσθεσε ότι η απόφαση πολλών εταιρειών να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία είναι, κάπως συναισθηματική και μπορεί να ελήφθη ως αποτέλεσμα άνευ προηγουμένου πίεσης από την κοινή γνώμη στο εξωτερικό.

Ο Ποτάνιν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας και με την περιουσία του να ανέρχεται στα 22,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, παρά το γεγονός ότι έχασε περίπου το ένα τέταρτο της περιουσίας του φέτος καθώς οι μετοχές της Norilsk Nickel κατέρρευσαν.

Οι μετοχές της εταιρείας έχασαν περισσότερο από 90% στις συναλλαγές του Λονδίνου προτού ανασταλεί αυτό το μήνα, παρά την άνοδο των τιμών για τα εμπορεύματά της.

Πηγή: skai.gr