Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία: Ρωσικό τελεσίγραφο για την Μαριούπολη και πυρά πάνω από το Κίεβο

Διορία για την παράδοση της πολιορκούμενης ουκρανικής Μαριούπουλης έδωσε η Ρωσία στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία καλείται να δώσει την απάντησή της για παράδοση της πόλης μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Oι αρχές της Μαριούπολης έχουν τώρα την ευκαιρία να κάνουν μια επιλογή και να περάσουν στο πλευρό του λαού, αλλιώς το στρατιωτικό δικαστήριο που τους περιμένει θα είναι απλά πολύ λίγο σε σχέση με αυτό που τους αξίζει για τα τρομερά εγκλήματά τους, τα οποία η ρωσική πλευρά τεκμηριώνει πολύ προσεκτικά, δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρουτης Διοίκησης Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συνταγματάρχης Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

Την ίδια ώρα, παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία είναι ορφανά, που ήταν εγκλωβισμένα σε σανατόριο της Μαριούπολης, ουκρανικό λιμάνι που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, μεταφέρθηκαν σε μία από τις δύο πρωτεύουσες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα οικείοι τους στο Γαλλικό Πρακτορείο

Επιπρόσθετα, το BBC μετέδωσε πως ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν έχει κατ' ιδίαν συμφωνήσει να έχει συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι «κάποια στιγμή» στο μέλλον.

Νέες εκρήξεις συντελέστηκαν νωρίτερα στο Κίεβο το οποίο και σφυροκοπείται από τον ρωσικό στρατό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αντιεροπορικά πυρά έπεσαν πάνω από την Πλατεία Ανεξαρτησίας.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στο Κίεβο, Μίλτος Σακελλάρης, ακόμη ρωσικό χτύπημα καταγράφηκε νωρίτερα σε πολυκατοικία της πόλης με τις εκτιμήσεις των ουκρανικών αρχών να κάνουν λόγο για θραύμαστα πυραύλου.

Bίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή της έκρηξης δόθηκε στην δημοσιότητα με τα πλάνα να "κόβουν την ανάσα".

Σωστικά συνεργεία και στρατός έσπευσαν στο σημείο και κατάφεραν να απεγκλωβίσουν δεκάδες άτομα που είχαν παγιδευτεί στα πολυόροφα κτίρια της πόλης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να "κάνει μια επιλογή" υποστηρίζοντας στην πράξη την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης ενώπιον των βουλευτών της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου.

Κάνοντας συγκρίσεις μεταξύ της ρωσικής επίθεσης και της "τελικής λύσης" -- το σχέδιο της ναζιστικής Γερμανίας για την εξόντωση των Εβραίων -- ο Ζελένσκι αμφισβήτησε την απροθυμία του Ισραήλ να πουλήσει το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδερένιος Θόλος (Iron Dome) στην Ουκρανία.

"Όλοι γνωρίζουν ότι τα συστήματά σας αντιπυραυλικής άμυνας είναι τα καλύτερα… και ότι σίγουρα μπορείτε να βοηθήσετε τον λαό μας, να σώσετε τις ζωές των Ουκρανών, των Ουκρανών Εβραίων", δήλωσε.

Πηγή: skai.gr