Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Θέσαμε υπό τον έλεγχό μας τη Χερσώνα- «Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε» λέει ο δήμαρχος

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Θέσαμε υπό τον έλεγχό μας τη Χερσώνα- «Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε» λέει ο δήμαρχος

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη-λιμάνι Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες ώρες.

"Μονάδες του ρωσικού στρατού έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους την περιφερειακή πρωτεύουσα της Χερσώνας", δήλωσε ο εκπρόσωπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, στις 08:43 ώρα Ελλάδος, ο Ουκρανός δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολιχάγεφ είχε δηλώσει ότι η περιοχή εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο των Ουκρανών.

"Είμαστε ακόμη Ουκρανία. Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε", σημείωσε στον λογαριασμό του στο Facebook.

"Σήμερα θα προσπαθήσω να βρω λύσεις για την περισυλλογή των νεκρών, για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της παροχής αερίου, της υδροδότησης, της θέρμανσης στα μέρη όπου αυτή έχει διακοπεί. Αλλά σας προειδοποιώ: το να επιτευχθεί αυτό σήμερα, θα ήταν ένα θαύμα", συνέχισε.

Η πόλη και η περιφέρειά της έχουν υποστεί τις τελευταίες ώρες σφοδρούς βομβαρδισμούς. Η περιοχή της Χερσώνας, η οποία συνορεύει με την Κριμαία, δέχθηκε επίθεση από την αρχή της ρωσικής εισβολής την αυγή της 24ης Φεβρουαρίου.

Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη καταλάβει άλλο σημαντικό λιμάνι της Ουκρανίας, αυτό του Μπερντιάνσκ, και επιτίθεται αυτήν την ώρα σε αυτό της Μαριούπολης.

Γιατί είναι σημαντική για τη Ρωσία η κατάληψη της Χερσώνας

Τους λόγους για τους οποίους θα αποτελέσει μια μεγάλη νίκη για το ρωσικό στρατό η κατάληψη της Χερσώνας, εξηγεί ανάλυση του BBC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν, η είδηση πως η πόλη της Ουκρανίας των σχεδόν 300.000 κατοίκων έχει πέσει στα χέρια της Μόσχας, επιβεβαιώνεται μόνο από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη που πέφτει στα χέρια της Ρωσίας και στρατηγικά θα αποτελέσει μια ζωτική βάση για τον στρατό, που επιδιώκει να εισχωρήσει περαιτέρω την ενδοχώρα και δυτικά κατά μήκος της ακτής προς το μεγάλο λιμάνι της Οδησσού, εξηγεί το δημοσίευμα.

Δείτε τον χάρτη του BBC

Η Χερσώνα, είναι από μόνη της σημαντικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και βιομηχανικό κέντρο.

Τυχόν έλεγχος της πόλης, θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να ελέγξουν μια σημαντική πηγή νερού.

Η Ουκρανία γκρέμισε φράγμα στο κανάλι της Βόρειας Κριμαίας μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τους Ρώσους και συνεπώς το μεγαλύτερο μέρος της παροχής γλυκού νερού στην Κριμαία διακόπηκε, προκαλώντας ελλείψεις νερού στην προσαρτημένη περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ