Πιθανή μια δεύτερη μαζική επίθεση των Ρώσων, εκτιμά σύμβουλος του Ζελένσκι

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι εκτίμησε μιλώντας στο βρετανικό Politico πως ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να επιχειρήσει ένα δεύτερο κύμα επιθέσεων κατά στόχων του αφού θα έχει ανασυντάξει δυνάμεις.

Στη συνέντευξή του ο Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι είπε ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές επιτυχίες κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες του πολέμου, ιδίως στη βόρεια Ουκρανία, έχουν υποχρεώσει τους Ρώσους να αλλάξουν στρατηγική, δηλαδή να καταφύγουν σε αδιάκριτους βομβαρδισμούς εξ αποστάσεως.

«Φαίνεται ότι περίπου την τελευταία εβδομάδα η στρατηγική τους έχει προσαρμοστεί ώστε να μειώσουν τις απώλειές τους. Πριν από μία εβδομάδα περίπου είχαν ήδη σχεδόν 13.000 θανάτους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας. Στην εβδομάδα που έχει μεσολαβήσει οι θάνατοί τους έχουν ανέβει σε περίπου 14.000. Δηλαδή ο ρυθμός των απωλειών τους έχει ελαττωθεί και αυτό αποκαλύπτει κάποιες αλλαγές στη στρατηγική τους», σημείωσε ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέας μαζικής επίθεσης, ο κ. Ροντνιάνσκι είπε ότι τα προειδοποιητικά σημάδια υπάρχουν στην «εντατικοποιημένη» βία κατά της Μαριούπολης και στις όλο και πιο αδιάκριτες επιθέσεις με πολλούς θανάτους αμάχων. «Είναι μέρος της στρατηγικής τους. Προφανώς δεν είναι σύμπτωση. Πρέπει να παρακολουθήσουμε τι θα συμβεί ως προς μια τέτοια δεύτερη ρωσική επίθεση. Υπάρχει κίνδυνος να γίνει, άρα πρέπει να προσέχουμε», σχολίασε.

Ο κ. Ροντνιάνσκι εκτίμησε επίσης ότι λόγω της αποτυχίας των Ρώσων να καταλάβει μεγάλες πόλεις, η χρήση χημικών όπλων έχει καταστεί «από μία πολύ τεχνική αλλά απάνθρωπη οπτική» πιθανή στρατηγική επιλογή για τους εισβολείς.

«Ο ρωσικός στρατός είναι προφανώς πολύ ανίκανος να πάρει αυτές τις πόλεις χωρίς τεράστιες καταστροφές ή απώλειες στρατιωτών του. Επομένως ένας τρόπος να παρακαμφθεί αυτό από μία άκαρδη στρατιωτική οπτική είναι να χρησιμοποιηθούν χημικά ή βιολογικά όπλα, που θα σκότωναν προφανώς όλο τον πληθυσμό, αλλά θα άφηναν άθικτες τις υποδομές. Έτσι έκαναν στη Συρία όταν είχαν παρόμοια προβλήματα, που δεν μπορούσα να καταλάβουν τις πόλεις», συμπλήρωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου.

Σημείωσε πάντως ότι η διαφορά με τη Συρία είναι ότι κάθε κίνηση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία αποκαλύπτεται.

Ο κ. Ροντνιάνσκι είπε επίσης ότι πιθανή χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία θα όφειλε να θεωρηθεί από τη Δύση «παραβίαση μίας κόκκινης γραμμής», καθώς πρόκειται για όπλα μαζικής καταστροφής. Σε μια τέτοια περίπτωση, σημείωσε, θα υπάρξει «κάποιου είδους επέμβαση».

Ως προς τις διαπραγματεύσεις, ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος είπε ότι κάποια πράγματα είναι «σχετικά εύκολα» να συμφωνηθούν, όπως τα περί ουκρανικής ουδετερότητας εφόσον υπάρξει κάποιος συμβιβασμός επί αυτών εγγυήσεων ασφαλείας. Άλλα όμως είναι πολύ πιο δύσκολα, όπως ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας στο Ντόνετσκ και στο Λουχάνσκ.

Στα «σχετικά εύκολα» συμπεριέλαβε επίσης τα περί «αποναζιστικοποίησης» των ονομασιών οδών ουκρανικών πόλεων και σεβασμού της ρωσικής γλώσσας, αιτήματα που χαρακτήρισε «επικοινωνιακά κόλπα» της Μόσχας ώστε «να πουλήσει» κάποιες επιτυχίες στο ρωσικό πληθυσμό.

Πάντως ο κ. Ροντνιάνσκι εξέφρασε την προσωπική ανησυχία ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τις συνομιλίες για να κερδίσει χρόνο ώστε να προετοιμαστεί για νέες επιθέσεις και να γλιτώσει περαιτέρω κυρώσεις από τη Δύση.

Σημείωσε επίσης ότι από τη στιγμή που οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, μία «συμβιβαστική λύση» θα ήταν η προμήθεια στις ουκρανικές δυνάμεις ενός πολύ προηγμένου αντιαεροπορικού συστήματος, κάτι του επιπέδου συστημάτων S-300, S-400 ή Patriot.

Ο κ. Ροντνιάνσκι κάλεσε τέλος σε πανευρωπαϊκό εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποκαλύπτοντας ότι θα μεταβεί για να συζητήσει το θέμα αυτό στη Γερμανία.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του BBC ο αναπληρωτής προϊστάμενος προσωπικού του Ουκρανού Προέδρου Ιγκόρ Ζόφκουα είπε πως το αίτημα παράδοσης της Μαριούπολης που υποβλήθηκε από τους Ρώσους απορρίφθηκε παρά την υπόσχεση για ανθρωπιστικούς διαδρόμους, διότι «οι Ρώσοι ποτέ δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους». Παρέπεμψε στους προηγούμενους βομβαρδισμούς κατά αμάχων που εγκατέλειπαν την πόλη.

Ο κ. Ζόφκουα πρόσθεσε ότι θα ήθελε να δει τον Πρόεδρο Μπάιντεν να επισκέπτεται το Κίεβο: «Πρέπει να δείξει γενναίος και θαρραλέος, όπως οι τρεις πρωθυπουργοί που επισκέφθηκαν τη πόλη και όπως ο Ουκρανός Πρόεδρος».