Ουκρανία: Οι Ρώσοι επιχειρούν να αναλάβουν τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Ρώσοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να μπουν και να αναλάβουν τον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της κρατικής, ουκρανικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Energoatom.

Ο Πέτρο Κότιν είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είπαν στο προσωπικό του σταθμού, τους Ουκρανούς εργαζόμενους, ότι το εργοστάσιο ανήκει τώρα στην ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom, μετά την κατάληψή του, την περασμένη εβδομάδα. Δέκα στελέχη της Rosatom, μεταξύ των οποίων ήταν και δύο αρχιμηχανικοί, επιχείρησαν κατόπιν, ανεπιτυχώς, να μπουν στο εργοστάσιο και να αναλάβουν τη λειτουργία του, πρόσθεσε ο Κότιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση.

Στην περιοχή του σταθμού «υπάρχουν περίπου 500 Ρώσοι στρατιώτες με αυτόματα όπλα (…) το προσωπικό μας είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση», τόνισε ο Κότιν.

Στο μεταξύ, ανησυχία για την κατάσταση στα δύο πυρηνικά εργοστασία της Ουκρανίας, Τσερνόμπιλ και Ζαπορίζια, έχει προκαλέσει στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) το γεγονός ότι οι επικοινωνίες έχουν «υποβαθμιστεί» και η ηλεκτροδοτήση δεν έχει αποκατασταθεί.  

«Δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση ότι η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στο Τσερνόμπιλ στη βόρεια Ουκρανία. Η συλλογή δεδομένων τόσο από εκεί όσο και από τη Ζαπορίζια στο νότο, έχει τεθεί σε κίνδυνο», αναφέρει δημοσίευμα επικαλούμενο τον Διεθνή Οργανισμό. 

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της υπηρεσίας, είπε ότι δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί συνέβη αυτό.

Υπάρχει ένα «διογκούμενο ζήτημα» με τις πυρηνικές διασφαλίσεις στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο ίδιος. 

Και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας εξέφρασαν ενδιαφέρον για ένα νέο πλαίσιο ασφάλειας για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, αλλά είχαν κάνει και κάποιες ερωτήσεις σχετικά με αυτό, συνέχισε.

«Αρκετά λεπτομερείς» ιδέες πρόκειται να παρουσιαστούν και στις δύο χώρες τις επόμενες ώρες, είπε ο κ. Γκρόσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ