Σομαλία: 14 νεκροί σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι

Τουλάχιστον δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Σάββατο, συμπεριλαμβανομένων τοπικών πολιτικών, σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Σεμπάμπ σε εστιατόριο στην Μπελεντούινε, στην κεντρική Σομαλία, όπου αναμένεται να διεξαχθούν το προσεχές διάστημα εκλογές.

Αρχικά η αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για δέκα νεκρούς. Όμως οι τέσσερις από τους 16 πολίτες που τραυματίστηκαν όταν ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί υπέκυψαν στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν, δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμουντ Χάσαν, αξιωματικός της αστυνομίας.

«Ο αριθμός των νεκρών στην ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε (...) στην Μπελεντούινε αυξήθηκε από 10 σε 14», δήλωσε. «Είναι η χειρότερη επίθεση που έχω ζήσει σε αυτή την πόλη», πρόσθεσε.

Τα μέτρα ασφαλείας είχαν ενισχυθεί στην Μπελεντούινε, 340 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, ενόψει των τοπικών εκλογών.

Μολαταύτα «μαχητής μάρτυρας της Σεμπάμπ μπήκε στον χώρο αυτό (...) και ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο αντικυβερνήτης της περιφέρεια Χιράν, ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας κοινωνικών υποθέσεων και ο υπαρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών στην Μπελεντούινε», ανέφερε η Σεμπάμπ («η νεολαία», στα αραβικά), σε λακωνική ανακοίνωσή της με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η έκρηξη κατέστρεψε την αυλή εστιατορίου που ήταν γεμάτη κόσμο χθες το μεσημέρι.

Επίσης χθες, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι έξι τραυματίστηκαν όταν εξερράγη βόμβα σε τεϊοποτείο στην Μποσάσο, την οικονομική πρωτεύουσα της πολιτείας Πούντλαντ (βόρεια), ανέφερε η αστυνομία. Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση αυτή ακόμη.

Η Σομαλία, ειδικά η πρωτεύουσά της, η Μογκαντίσου, είναι τις τελευταίες εβδομάδες θέατρο αρκετών επιθέσεων, στην πλειονότητά τους από τζιχαντιστές της Σεμπάμπ, που ορκίζονται πίστη στην αλ Κάιντα. Η οργάνωση αυτή συνεχίζει πάντα να λυμαίνεται αρκετές αγροτικές περιοχές της επαρχίας.

Παρότι εκδιώχθηκε από τη Μογκαντίσου το 2011, χάρη σε επιχειρήσεις του ομοσπονδιακού στρατού και της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης, η Σεμπάμπ διαπράττει συχνά επιθέσεις στην πρωτεύουσα στο πλαίσιο της εξέγερσής της από το 2007 με σκοπό να ανατρέψει την ευάλωτη ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Σύμφωνα με το τρέχον εκλογικό χρονοδιάγραμμα, η ανάδειξη των μελών της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί την 25η Φεβρουαρίου — με πάνω από έναν χρόνο καθυστέρηση.

Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Αμπντουλάχι Μοχάμεντ, γνωστότερος ως Φαρμάτζο, και ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Χουσέιν Ρόμπλε έχουν εμπλακεί σε σύγκρουση εξαιτίας των επανειλημμένων καθυστερήσεων της εκλογικής διαδικασίας, που έχουν θορυβήσει τους διεθνείς υποστηρικτές και τους διεθνείς δανειστές της Σομαλία.

Οι εκλογές στη Σομαλία διεξάγονται με έμμεσο, ιδιαίτερα περίπλοκο μοντέλο: οι βουλευτές των πολιτειών και αντιπρόσωποι φυλών επιλέγουν τους αντιπροσώπους στο εθνικό κοινοβούλιο και κατόπιν αυτοί με τη σειρά τους εκλέγουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη της άνω Βουλής ολοκληρώθηκε πέρυσι. Οι αντιπρόσωποι των φυλών έχουν ως τώρα εκλέξει 159 από τους 275 αντιπροσώπους της κάτω Βουλής.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αξίωσε με ανακοίνωσή της την Παρασκευή οι σομαλοί ηγέτες να φροντίσουν να διεξαχθούν οι εκλογές με «αξιόπιστο και διαφανή τρόπο» ως την 25η Φεβρουαρίου. «Οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν να δώσουν λόγο όλοι όσοι παρακωλύουν ή προκαλούν προβλήματα στη διαδικασία», κατά το κείμενο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ