Νέες ρωσικές επιδρομές στην Ουκρανία – Εκρήξεις και θύματα στο Κίεβο – Διακοπές ρεύματος

Με νέο κύμα πυραυλικών επιθέσεων «απαντά» σήμερα η Ρωσία στην απόφαση της Δύσης να στείλει Leopard στην Ουκρανία - Η επίθεση είναι σε εξέλιξη

Με νέο κύμα πυραυλικών επιθέσεων «απαντά» σήμερα η Ρωσία στην απόφαση της Δύσης να στείλει Leopard στην Ουκρανία. 

Οι σειρήνες ήχησαν το πρωί σε όλη τη χώρα και οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να κατέβουν στα καταφύγια. 

Ο συναγερμός για αεροπορική επιδρομή ήχησε την ώρα που οι άνθρωποι πήγαιναν στις δουλειές τους. Στην πρωτεύουσα πλήθη ανθρώπων κατέφυγαν σε υπόγειους σταθμούς του μετρό, όπου κάποιοι καθόντουσαν σε κουβέρτες και μικρές πλαστικές καρέκλες.

Η ρωσική επίθεση είναι σε εξέλιξη.  

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δύο τραυματίστηκαν όταν ρωσικός πύραυλος έπληξε κτίρια στο νότιο τμήμα του Κιέβου.

Από την πλευρά της η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου διευκρίνισε ότι οι απώλειες οφείλονται σε θραύσματα πυραύλου που καταρρίφθηκε.

Στην πόλη ακούγονται εκρήξεις ενώ υπήρξε «ομοβροντία» πυραύλων Κρουζ. 

Η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε τουλάχιστον 15 ρωσικούς πυραύλους που είχαν στόχους στο Κίεβο ενώ συνολικά έχουν καταρριφθεί 30 σε όλη την επικράτεια. 

«Ο κίνδυνος των αεροπορικών επιδρομών δεν έχει παρέλθει» δήλωσε ο ο αξιωματούχος της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης του Κιέβου Σέρχιι Πόπκο σε ανάρτησή του στο Telegram.

«Παραμείνετε στα καταφύγια ως τη λήξη του συναγερμού», υπογράμμισε.

Η «Kyiv Independent» ανέφερε ότι ακούστηκαν τουλάχιστον έξι εκρήξεις στην Βινιτσκά, ενώ έχουν ξεκινήσει έκτακτες διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας λόγω της απειλής της επίθεσης.

Η ιδιωτική εταιρεία ηλεκτροδότησης DTEK ανακοίνωσε ότι «έκτακτες» διακοπές ρεύματος ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στην ουκρανική πρωτεύουσα και τρεις περιφέρειες , προκειμένου «να αποφευχθούν σημαντικές ζημιές στις ηλεκτρικές υποδομές αν οι πύραυλοι του εχθρού πλήξουν τον στόχο τους».

Πέραν της πρωτεύουσας, το μέτρο των διακοπών ρεύματος έχει εφαρμοστεί στην περιφέρεια του Κιέβου, όπως και σε αυτές της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, και του Ντνιπροπετρόφσκ, στην κεντροανατολική, σύμφωνα με την DTEK.

Aξιωματούχος της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας της Οδησσού δήλωσε παράλληλα ότι δύο βασικές ενεργειακές εγκαταστάσεις της περιοχής υπέστησαν ζημιές από τα νέα ρωσικά πλήγματα.

Στη διάρκεια της νύκτας ο ουκρανικός στρατός επεσήμανε ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 24 drones-καμικάζι ιρανικής κατασκευής που έστειλε η Ρωσία.

Η Ρωσία στοχοθετεί από τον Οκτώβριο κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας σε επιδρομές με πυραύλους και drones, με αποτέλεσμα να προκαλούνται στη χώρα μεγάλες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και τη θέρμανση.

Πηγή: skai.gr