Γερμανία – παράδοση Leopard: Το «ευχαριστώ» του Ζελένσκι και η αντίδραση της Μόσχας

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Κουλέμπα απηύθυνε έκκληση σε όλες τις χώρες που έχουν Leopard  σε λειτουργία να «παράσχουν όσα περισσότερα είναι δυνατό»

«Ειλικρινά ευγνώμων» για το πράσινο φως που έδωσε το Βερολίνο προκειμένου να αποσταλούν άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο, δήλωσε ότι είναι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη διάρκεια μιας συνομιλίας με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. 

Νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι το Βερολίνο έδωσε το πράσινο φως παράδοσης 14 αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

«Ευχαριστούμε ειλικρινά τον καγκελάριο και όλους τους φίλους μας στη Γερμανία», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter, δευκρινίζοντας πως συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Σολτς.

Μιλώντας στο Skynews σήμερα – ημέρα των 45ων γενεθλίων του - ο Ζελένσκι δήλωσε «πολύ ευτυχισμένος» για την υποστήριξη που λαμβάνει και ευχαρίστησε τους «συμμάχους» της Ουκρανίας σε όλο τον κόσμο, όπως την Βρετανία και τις ΗΠΑ, που δεσμευτήκαν να στείλουν στην Ουκρανία 30 άρματα μάχης Abrams.

Τόνισε όμως ότι η «ποσότητα» των βαρέων αρμάτων και ο χρόνος που θα αποσταλούν στην Ουκρανία είναι κρίσιμης σημασίας. 

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα απηύθυνε έκκληση σε όλες τις χώρες που έχουν άρματα μάχης Leopard 2 σε λειτουργία να «παράσχουν όσα περισσότερα είναι δυνατό» προκειμένου να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας.

«Απευθύνω έκκληση σε όλους τους νέους εταίρους που έχουν εν λειτουργία άρματα μάχης Leopard 2 να συμμετάσχουν στον συνασπισμό και να παράσχουν όσα περισσότερα από αυτά είναι δυνατό» τουίταρε ο Κουλέμπα. 

«Προσχεδιασμένος πόλεμος»

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Γερμανίας να προμηθεύσει άρματα μάχης στην Ουκρανία επιβεβαίωσε αυτό που η Ρωσίδα αξιωματούχος είπε ότι ήταν «προσχεδιασμένος πόλεμος» εναντίον της Μόσχας.

Νωρίτερα, η πρεσβεία της Ρωσίας στη Γερμανία ανακοίνωσε ότι η απόφαση του Βερολίνου σημαίνει πως εγκαταλείπει την «ιστορική ευθύνη του έναντι της Ρωσίας» που προκύπτει από τα εγκλήματα των Ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε δήλωσή της, η πρεσβεία αναφέρει πως οι παραδόσεις των εν λόγω αρμάτων μάχης θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση σ' ένα νέο επίπεδο και θα οδηγήσουν σε «διαρκή κλιμάκωση».

Το Κίεβο ζητούσε εδώ και μήνες δυτικά άρματα μάχης που υποστηρίζει ότι χρειάζεται απεγνωσμένα για να δώσει στις δυνάμεις του τη δύναμη πυρός και την ικανότητα να μετακινούνται προκειμένου να διασπάσουν τις ρωσικές αμυντικές γραμμές και να ανακαταλάβουν τα κατεχόμενα εδάφη στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Πηγή: skai.gr