Κλείσιμο

Νέες δολοφονίες αμάχων στα περίχωρα του Κιέβου αποκαλύπτει το BBC

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός 

Έναν «ρηχό τάφο» που περιείχε τις σορούς τεσσάρων ατόμων, τρεις εκ των οποίων τα μέλη μιας οικογένειας, είδε από κοντά δημοσιογράφος του BBC στο χωριό Μοτίζιν στα περίχωρα του Κιέβου.

Το BBC επιβεβαίωσε ότι η μία σορός είναι της 51 ετών κοινοτάρχου Όλγα Σονένκο. Μαζί της θάφτηκαν πρόχειρα ο σύζυγός της Ιγκόρ και ο 28χρονος γιος τους Ολεξάντερ. Η οικογένεια είχε απαχθεί από Ρώσους στρατιώτες προ δεκαημέρου, σύμφωνα με τον δήμαρχο της γειτονικής πόλης Μακάριβ. Η τέταρτη σορός δεν έχει αναγνωριστεί.

Αρχικά οι στρατιώτες ήθελαν να πάρουν μόνο την κοινοτάρχη, αλλά ο σύζυγός της επέμενε να πάει μαζί της. Έξι ώρες αργότερα επέστρεψαν και για τον γιο.

Η απεσταλμένη του BBC στην περιοχή Γιογκίτα Λιμάνιε μετέδωσε επίσης ότι είδε με τα μάτια της πέντε νεκρούς άνδρες με πολιτική περιβολή και δεμένους πισθάγκωνα να έχουν πυροβοληθεί σε ένα υπόγειο σπιτιού στην Μπούκα.

Οι νέες μαρτυρίες έρχονται λίγες ώρες μετά από ρεπορτάζ του πολύπειρου ανταποκριτή του BBC Τζέρεμι Μπόουεν από την Μπούκα και το Ιρπίν, από όπου πέρα από τις εικόνες με τα πτώματα στους δρόμους που πλέον έχουν κάνει το γύρο του κόσμου, παρουσίασε και τη σπαρακτική ιστορία της κ. Ιρίνα, της οποίας ο γιος Ολεξέι σκοτώθηκε από Ρώσους στρατιώτες στις 10 Μαρτίου.

Κλαίγοντας, μόνη στο κατεστραμμένο της σπίτι στο χωριό Καλίνιβκα, έδειχνε στην κάμερα τη φωτογραφία του παιδιού της και το σημείο που τον έθαψε στον κήπο της αφού τον μετέφερε με ένα καρότσι από το δρόμο όπου βρήκε το θάνατο κοντά στο συνεργείο αυτοκινήτων όπου δούλευε. Η περίπτωσή της προκάλεσε την κινητοποίηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που θα της παράσχουν βοήθεια.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του βρετανικού δικτύου προς τον Πρόεδρο Ζελένσκι κατά την επίσκεψή του στην Μπούκα αν μετά από αυτές τις θηριωδίες είναι πιθανή μια ειρηνη με τη Ρωσία, εκείνος απάντησε καταφατικά. «Ναι, διότι η Ουκρανία πρέπει να έχει ειρηνη. Είμαστε στην Ευρώπη στον 21ο αιώνα. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες διπλωματικά και στρατιωτικά», είπε ο κ. Ζελένσκι.

Το BBC μεταδίδει επίσης πληροφορίες ότι η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει νεότερες κυρώσεις κατά ρωσικών συμφερόντων αυτή την εβδομάδα.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα υποδεχθεί εντός της εβδομάδας στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέα Ντούντα και τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.