Κλείσιμο

Η «μητέρα» των μαχών στη Μαριούπολη- Βομβαρδισμοί στο Νικολάεφ- Live όλες οι εξελίξεις

Αυτό το Live Blog ολοκληρώθηκε. Για να μεταβείτε στο νέο πατήστε εδώ.

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί πλήττουν την ουκρανική πόλη Νικολάεφ στα νότια της Ουκρανίαας, σύμφωνα με τον δήμαρχό της, o οποίος κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να καλυφθούν και να μείνουν μακριά από παράθυρα.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης σε σημεία της πόλης ξέσπασαν πυρκαγιές. 

Στην πολιορκημήνη Μαριούπολη, Ουκρανός αξιωματικός που βρίσκεται οχυρωμένος μέσα στο χαλυβουργείο της Αζοφστάλ ζήτησε με ανάρτησή του στο Facebook από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει και να τους «βγάλει» από εκεί.

«Ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι ο εχθρός έχει δεκαπλάσια δύναμη. 

Εν τω μεταξύ νέο τελεσίγραφο απήυθυνε η Ρωσία στους Ουκρανούς στρατιώτες που έχουν οχυρωθεί στο χαλυβουργείο ζητώντας να καταθέσουν σήμερα τα όπλα τους.

Το ρωσικο υπουργείο Άμυνας υπογραμμίζει πως ούτε ένας Ουκρανός στρατιώτης δεν είχε αποδεχθεί την προηγούμενη πρόταση για παράδοση οπλισμού χθες.

Τα ρωσικά στρατεύματα θα τηρήσουν κατάπαυση του πυρός στην περιοχή γύρω από το Αζοφστάλ όσο η πρόταση θα βρίσκεται σε ισχύ, αρχής γενομένης από τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε κατά τη διάρκεια του βραδινού του διαγγέλματος ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει "πολύ σοβαρή και δύσκολη", κατηγορώντας τον ρωσικό στρατό πως εμπόδισε όλες τις προσπάθειες να οργανωθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.

Την ίδια ώρα, φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι πηραν τον ελεγχο της πόλης Κρεμίνα στην περιφερεια Λουγκάνσκ, γεγονός που είχε αναφερει χθες ο  ουκρανός περιφερειάρχης.  Στην πόλη φέρονται να απέμεναν κάπου 4.000 από τους 18.000 κατοίκους που μετρούσε προτού ξεσπάσει ο πόλεμος.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) 5 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή ατην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό Πεντάγωνο, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έλαβαν στρατιωτικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά για να επισκευάσουν αεροσκάφη που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιες χώρες έστειλαν αεροσκάφη, ενώ συμπλήρωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν έστειλε αεροσκάφη στο Κίεβο.

Ωστόσο, αυτό ενδέχεται σύντομα να αλλάξει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σχέδια για τη μεταφορά ρωσικής κατασκευής ελικοπτέρων στην Ουκρανία, τα οποία προορίζονταν παλαιότερα για το Αφγανιστάν.
 

Παρακαλώ περιμένετε...