Λαθρεμπόριο όπλων από Ουκρανία: Η ΕΕ λαμβάνει μέτρα για να μην επαναληφθούν φαινόμενα «Γιουγκοσλαβίας»

Όπλα από την πρώην Γιουγκοσλαβία είχαν βρεθεί στα χέρια τζιχαντιστών. Η ΕΕ θα βοηθήσει τη Μολδαβία να ελέγξει τα σύνορά της.

Η ΕΕ ενίσχυσε σήμερα τη συνεργασία της με τη Μολδαβία προκειμένου να τη βοηθήσει να ελέγξει τα σύνορά της με την Ουκρανία και να αποφευχθεί ο κίνδυνος λαθρεμπορίου όπλων από την εμπόλεμη χώρα.

Η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «κόμβου υποστήριξης για την εσωτερική ασφάλεια και τη διαχείριση των συνόρων στη Μολδαβία», χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, στη διάρκεια συνόδου στην Πράγα Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών με τους ομολόγους της της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών και αστυνομικής συνεργασίας επί του πεδίου στο οποίο συμμετέχουν οι χώρες μέλη της ΕΕ, η Μολδαβία και η Ουκρανία, καθώς και η Europol και η Frontex.

Η πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή 12 χωρών μελών ήταν αφιερωμένη στο λαθρεμπόριο όπλων.

«Έχουμε κάποιες ενδείξεις» για λαθρεμπόριο, επεσήμανε η Γιόχανσον. «Γνωρίζουμε πόσα όπλα υπάρχουν στην Ουκρανία και φυσικά δεν είναι όλα πάντα σε καλά χέρια», πρόσθεσε.

Η ΕΕ ανησυχεί ότι θα επαναληφθεί το σενάριο με τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Πάντα είχαμε προβλήματα λαθρεμπορίου όπλων από (αυτή την περιοχή) προς όφελος του οργανωμένου εγκλήματος που τροφοδοτεί τη βία των εγκληματικών δικτύων στην ΕΕ», υπογράμμισε η Σουηδή επίτροπος.

«Οπότε πρέπει να προετοιμαστούμε από κοινού από την αρχή», υπογράμμισε.

Εκτός από το λαθρεμπόριο, όπλα από την πρώην Γιουγκοσλαβία βρέθηκαν στα χέρια τζιχαντιστών που τα τελευταία χρόνια εξαπέλυσαν επιθέσεις στη δυτική Ευρώπη.

Η συνεργασία με τη Μολδαβία αφορά και την καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών, της διακίνησης ανθρώπων, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της τρομοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ