Ουκρανία: Ξεκινούν οι πρώτες δίκες Ρώσων για εγκλήματα πολέμου

Οι εισαγγελικές αρχές της Ουκρανίας είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τις δίκες για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας, όπως αποκάλυψε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας. 

«Τρεις Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου που κατηγορούνται για δολοφονία αμάχων και ένας στρατιώτης που φέρεται να σκότωσε έναν άνδρα πριν βιάσει τη σύζυγό του, πρόκειται να βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου στις πρώτες δίκες εγκλημάτων πολέμου κατά της Ουκρανίας», αποκάλυψε ο ίδιος.

Περισσότερα από 10.700 εγκλήματα έχουν καταγραφεί από την έναρξη του πολέμου από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας, με επικεφαλής την Iryna Venediktova, και μερικές υποθέσεις έχουν πλέον κατατεθεί ή είναι έτοιμες να υποβληθούν δύο μήνες μετά τον πόλεμο .

Ο Vadim Shysimarin, ένας 21χρονος διοικητής της Μεραρχίας Tank Kantemirovskaya, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος υπό κράτηση στην Ουκρανία, αναμένεται να είναι ο πρώτος που θα δικαστεί για τη δολοφονία ενός 68χρονου άνδρα.

Εικάζεται ότι ο Shysimarin πολεμούσε στην περιοχή Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία όταν σκότωσε έναν άμαχο στις 18 Φεβρουαρίου στο χωριό Chupakhivka. Κατηγορείται ότι οδηγούσε ένα κλεμμένο αυτοκίνητο με άλλους τέσσερις στρατιώτες καθώς προσπαθούσε να διαφύγει από Ουκρανούς μαχητές και στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο άνδρα σε ποδήλατο καθώς μιλούσε στο τηλέφωνό του. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, του δόθηκε εντολή «να σκοτώσει έναν πολίτη για να μην τον αναφέρει στους Ουκρανούς υπερασπιστές».

Το έγκλημα λέγεται ότι συνέβη κοντά στο σπίτι του θύματος και διαπράχθηκε χρησιμοποιώντας ένα AK-74. Η υπόθεση κατατέθηκε αυτή την εβδομάδα στο ποινικό δικαστήριο. «Είναι εδώ, τον έχουμε», είπε η Βενεντίκτοβα, μιλώντας από το αρχηγείο της στο Κίεβο.

Ένας εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Οι εισαγγελείς και οι ανακριτές της SBU (οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες) έχουν συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία για τη συμμετοχή του σε παραβίαση των νόμων και των πρακτικών του πολέμου σε συνδυασμό με φόνο εκ προμελέτης. Για αυτές τις ενέργειες, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 10 έως 15 ετών ή ισόβια κάθειρξη».

Παράλληλα, στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που ξεκίνησε η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του Βλαντιμίρ Πούτιν, φέρεται ότι δύο Ρώσοι στρατιώτες με χρήση ενός σοβιετικού φορτηγού πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών 122 χιλιοστών πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς κατοικιών και κτιρίων στο χωριό Kozacha Lopan στην περιοχή του Χαρκόβου. Επίσης, φέρεται να χτύπησαν ένα «εκπαιδευτικό ίδρυμα» στην πόλη Dergachiv, από το Belgorod της Ρωσίας.

Οι στρατιώτες αργότερα πέρασαν τα σύνορα της Ουκρανίας και συνέχισαν να βομβαρδίζουν στόχους στο Χάρκοβο, όπως υποστηρίζεται, αλλά αιχμαλωτίστηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις και τώρα περιμένουν τη δίκη. Ο φάκελος της υπόθεσής τους, ο οποίος απαγγέλλει κατηγορίες για παραβίαση των νόμων και των πρακτικών του πολέμου, έχει επίσης κατατεθεί σε ποινικό δικαστήριο στην Ουκρανία, αλλά ονόματα και φωτογραφίες δεν έχουν ακόμη εκδοθεί.

Σε μια τελευταία υπόθεση που πιθανότατα οδεύει σε δίκη ερήμην, ένας στρατιώτης που ονομάζεται Mikhail Romanov, ο οποίος έχει ένα μεγάλο τατουάζ μιας αρκούδας στο στήθος του, κατηγορείται ότι εισέβαλε σε ένα σπίτι τον Μάρτιο σε ένα χωριό στην περιοχή Brovarsky δολοφονώντας έναν άνδρα και στη συνέχεια βίαζε επανειλημμένα τη γυναίκα του ενώ «απειλούσε εκείνη και το ανήλικο παιδί της με βία και όπλα». Ένας δεύτερος στρατιώτης βίασε επίσης την 33χρονη, η οποία έχει έναν τετράχρονο γιο.

Η υπόθεση δεν έχει ακόμη κατατεθεί στο δικαστήριο, αλλά το γραφείο του εισαγγελέα μπόρεσε να παράσχει μια φωτογραφία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιήθηκε από το θύμα για να ταυτοποιήσει τον άνδρα που φέρεται να της επιτέθηκε

Για τον Ρομανόφ, η Βενεντίκτοβα είπε: «Τώρα δεν ξέρουμε πού βρίσκεται - ίσως αγωνίζεται ακόμα, ίσως είναι εκ περιτροπής στη Ρωσική ομοσπονδία, ίσως είναι νεκρός. Δεν ξέρουμε, αλλά θέλουμε να τον δικάσουμε ερήμην». Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να δείξουμε σε αυτούς τους εγκληματίες ότι θα τους βρούμε. Και θα αποτρέψουμε τους θανάτους άλλων ανθρώπων σε άλλες περιοχές».

Η Βενεντίκτοβα, η οποία τη Δευτέρα ταξίδεψε στην Πολωνία για να συναντήσει τη γενική εισαγγελέα του Ηνωμένου Βασιλείου, Σουέλα Μπράβερμαν, η οποία της παρείχε έναν πρώην δικαστή του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου ως σύμβουλο, είπε ότι 36 αναγνωρισμένοι ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου διώκονται επί του παρόντος. 

Η Venediktova, της οποίας το γραφείο έχει 12 τηλεφωνικές γραμμές, συμπεριλαμβανομένης μιας προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι φοβάται ότι θα προκύψουν πολλά περισσότερα εγκλήματα από τα εδάφη στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας που κατέχονται επί του παρόντος από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της κατεστραμμένης πόλης της Μαριούπολης.

Η Βενεντίκτοβα τόνισε ότι διαπράχθηκαν αμέτρητες φρικαλεότητες.

«Έχω μια θεωρία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αποφάσισε ότι όταν έρθουν στην Ουκρανία όλοι θα χαρούν να τους δουν, αλλά όταν κατάλαβαν ότι ολόκληρος ο πληθυσμός πολεμούσε εναντίον τους, εναντίον ενός κοινού εχθρού, αποφάσισαν να κάνουν τα πάντα για να τρομάξουν τον πληθυσμό», επισήμανε.

Πηγή: skai.gr