Ουκρανία - Κρεμλίνο: Συνάντηση Πούτιν – Λουκασένκο πριν το τέλος της εβδομάδας 

Οι πρόεδροι Βλαντιμίρ Πούτιν και Αλεξάντερ Λουκασένκο θα συναντηθούν πριν από το τέλος της εβδομάδας, και μπορεί να κάνουν δήλωση μετά τις διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. 

«Μια τέτοια συνάντηση ήδη προγραμματίζεται. Αναμένουμε ότι θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος της εβδομάδας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑSS. 

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση εάν στη συνάντηση θα συζητηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Λευκορωσία, ο ρώσος αξιωματούχος ξέκοψε κάθε συζήτηση: «Ας μην προτρέχουμε. Ας περιμένουμε αυτή τη συνάντηση. Ελπίζουμε ότι και οι δύο πρόεδροι θα κάνουν δηλώσεις μετά τις διαπραγματεύσεις». 

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να συναντηθεί σύντομα με τον Ρώσο ομόλογό του. Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, σε αυτή τη συνάντηση, οι ηγέτες θα λάβουν την απόφαση ως προς το «χρονοδιάγραμμα και το σχέδιο» για την απόσυρση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από τη Λευκορωσία.

«Τα δυτικά κράτη επιδιώκουν να πυροδοτήσουν μια σύγκρουση με τη συμμετοχή της Ουκρανίας, αλλά δεν σχεδιάζουν να πολεμήσουν τα ίδια» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η Ρωσία είναι έτοιμη να ανοίξει πυρ εναντίον ξένων πλοίων και υποβρυχίων, εφόσον εισέλθουν παρανόμως στα χωρικά της ύδατα, διεμήνυσε τη Δευτέρα ανώτερος ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Προειδοποίηση στη Ρωσία απηύθυναν οι ευρωπαίοι ηγέτες μετά από έκτακτη τηλεδιάσκεψη. 

Σε στροφή 180 μοιρών προέβη ο Ουκρανός πρέσβης στο Λονδίνο όσον αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο πρεσβευτής Βαντίμ Πριστάικο είχε δηλώσει αρχικά, μιλώντας στο BBC, ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να είναι «ευέλικτη» σε ό,τι αφορά τον στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ εντύπωση προκαλεί το δηκτικό σχόλιο του Κιέβου για τις δηλώσεις του.

Πηγή: skai.gr