Ουκρανία: «Βήμα πίσω» για ένταξη στο ΝΑΤΟ για να αποφύγει πόλεμο με τη Ρωσία

Ουκρανία: «Βήμα πίσω» για ένταξη στο ΝΑΤΟ για να αποφύγει πόλεμο με τη Ρωσία

“Βήμα πίσω” για ένταξη στο ΝΑΤΟ φαίνεται να κάνει το Κίεβο για να αποφύγει τυχόν πόλεμο με τη Ρωσία, όπως δήλωσε σήμερα Δευτέρα στο BBC ο Ουκρανός πρέσβης στη Βρετανία.

Ο πρεσβευτής Βαντίμ Πριστάικο επεσήμανε μιλώντας στο BBC ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να είναι “ευέλικτη” σε ό,τι αφορά τον στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι θα αποτελέσει αιτία πολέμου.

“Ενδέχεται, κυρίως καθώς απειλούμαστε με αυτό τον τρόπο, εκβιαζόμαστε από αυτό και πιεζόμαστε να το πράξουμε”, απάντησε ο Πριστάικο όταν ρωτήθηκε αν το Κίεβο μπορεί να αλλάξει τη στάση του σε ό,τι αφορά την ένταξή του στο ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά το 2008 της δόθηκε η υπόσχεση ότι κάποια στιγμή θα ενταχθεί στη Συμμαχία.

Ο Πούτιν εκτιμά ότι οι ενισχυόμενοι δεσμοί της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ ενδέχεται να καταστήσουν τη χώρα περιοχή από όπου θα εκτοξεύονται πύραυλοι εναντίον της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει τονίσει ότι η Μόσχα πρέπει να θέσει “κόκκινες γραμμές” για να το αποφύγει.

Συνάντηση των μελών που έχουν υπογράψει το Έγγραφο της Βιέννης του 2011 εντός των επομένων ωρών ζήτησε την Κυριακή o Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα μιας ρωσικής εισβολής.

Σε ανακοίνωσή της, η ουκρανική προεδρία, έκανε γνωστό πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσκάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί την Ουκρανία, τονίζοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν ενδεικτική της υποστήριξης των ΗΠΑ και θα συνέβαλε στην αποκλιμάκωση. Ο  Τζο Μπάιντεν είπε στον Ουκρανό Πρόεδρο ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν "άμεσα και αποφασιστικά" εάν η Ρωσία κάνει περαιτέρω βήματα για εισβολή, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr