Κίσινγκερ: Πότε ο Πούτιν θα κηρύξει τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία- Πιθανή η χρήση πυρηνικών

Τα σενάρια για το πότε ο Πούτιν θα κηρύξει τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία ανέλυσε σε συνέδριο των Financial Times, ο γκουρού της διπλωματίας, Χένρι Κίσινγκερ αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Ρώσος πρόεδρος να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων.

Όπως είπε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπολόγισε λάθος τη διεθνή κατάσταση και τις δυνατότητες της ίδιας της Ρωσίας, όταν ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία. «Θα πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο όταν ουσιαστικά εξανεμιστεί κάθε πιθανότητα να παραμείνει η Ρωσία μεγάλη δύναμη στο μέλλον», σημείωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος υπηρέτησε υπό τις κυβερνήσεις των Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ τη δεκαετία του 1970. 

Τόνισε δε ότι φοβάται ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να παρεκτραπεί και να μετατραπεί σε πυρηνικό πόλεμο. 

Σημειώνεται ότι ο Κίσινγκερ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ενώ με την καθοδήγησή του η ένταση μεταξύ των δύο χώρων μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ρωσίας αποκλιμακώθηκε, και ιδιαίτερα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, που οδήγησε στην ιστορική επίσκεψη του Προέδρου Νίξον στο Πεκίνο το 1972.

Στην εκδήλωση των Financial Times, ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης εξήγησε πώς κατάφερε να χωρίσει τη Μόσχα από το Πεκίνο, αντιμετωπίζοντας τους δύο εχθρούς με διαφορετικό τρόπο. «Εν μέσω εχθροπραξιών στην Ευρώπη, η Ουάσιγκτον θα πρέπει τώρα να επιδιώξει να κάνει το ίδιο για άλλη μια φορά», τόνισε. 

«Μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, η Ρωσία θα πρέπει να επανεκτιμήσει τη σχέση της με την Ευρώπη στο ελάχιστο και τη γενική της στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται τώρα στην 11η εβδομάδα και η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει επιτύχει κανέναν σημαντικό στόχο στη χώρα. Στις αρχές Απριλίου, τα ρωσικά στρατεύματα που αναπτύχθηκαν στις περιοχές γύρω από το Κίεβο ανακατευθύνθηκαν από το Κρεμλίνο στη νοτιοανατολική Ουκρανία, με νέο στόχο την «πλήρη απελευθέρωση» της περιοχής του Ντονμπάς. Έτσι, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μπόρεσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο μεγάλου τμήματος του βορρά.

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι διεθνείς παρατηρητές περίμεναν από τον Πούτιν να κάνει μια μεγάλη ανακοίνωση χθες που η Ρωσία γιόρταζε την Ημέρα της Νίκης , γιορτάζοντας την ήττα της Σοβιετικής Ένωσης από τη Ναζιστική Γερμανία. Όμως, παραδόξως, ο Ρώσος πρόεδρος απέφυγε να κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ουκρανία ή να ανακοινώσει γενική επιστράτευση, μια κίνηση που λένε οι αναλυτές μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ο Πούτιν είναι επιφυλακτικός για το ότι ο ρωσικός λαός είναι πρόθυμος να αντέξει.

Στην παρούσα φάση, είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα τελειώσει ο πόλεμος. Ερωτηθείς για το πιθανό συμπέρασμά του, ο Κίσινγκερ είπε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να μάχεται στην Ουκρανία έως ότου η σύγκρουση «σπαταλήσει» τόσο μεγάλο μέρος της στρατιωτικής της ικανότητας και των πόρων που η χώρα θα κινδυνεύει να χάσει το καθεστώς της ως μεγάλη δύναμη.

«Το προφανές ερώτημα είναι πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτή η κλιμάκωση και πόσα περιθώρια υπάρχουν για περαιτέρω κλιμάκωση;», ανέφερε ο Κίσινγκερ. «Ή έχει φτάσει στο όριο των δυνατοτήτων του και πρέπει να αποφασίσει σε ποιο σημείο η κλιμάκωση του πολέμου θα καταπονήσει την κοινωνία του σε σημείο που θα περιορίσει την καταλληλότητά της να ασκεί διεθνή πολιτική ως μεγάλη δύναμη στο μέλλον;», επισήμανε. 

Μάλιστα, ερωτηθείς αν η Ρωσία θα ενεργοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο για να τερματίσει τον πόλεμο, ανέφερε ότι είναι κάτι που δεν μπορούσε να προβλέψει. «Ζούμε τώρα σε μια εντελώς νέα εποχή» από τον Ψυχρό Πόλεμο, είπε.

Όσον αφορά στην αποφυγή μιας πυρηνικής καταστροφής - στόχος του Κίσινγκερ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου - οι περιστάσεις έχουν αλλάξει τόσο πολύ τις τελευταίες δεκαετίες που χρειάζεται να υπάρξει μια εντελώς νέα συζήτηση σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της χρήσης πυρηνικών όπλων, είπε.

«Καθώς η τεχνολογία εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, όπως και εγγενώς, η διπλωματία και ο πόλεμος θα χρειαστούν διαφορετικό περιεχόμενο και αυτό θα είναι μια πρόκληση», είπε διευκρίνισε. 

«Ένα πράγμα που δεν μπορούσαμε να κάνουμε κατά τη γνώμη μου είναι απλώς να το αποδεχθούμε», κατέληξε.

Πηγή: skai.gr