Κλείσιμο

Κίεβο: H Ρωσία «αιμορραγεί» σε δυνάμεις χωρίς να καταλάβει το Μπαχμούτ, τώρα έρχεται η σειρά μας για αντεπίθεση

Οι Ρώσοι μισθοφόροι της Wagner, προσπαθώντας να καταλάβουν το Μπαχμούτ, στη μεγαλύτερης διάρκειας και πιο αιματηρή μάχη του πολέμου, «χάνουν σημαντικές δυνάμεις και εξαντλούνται»

Τα ουκρανικά στρατεύματα, που αμύνονταν επί τέσσερις μήνες, θα εξαπολύσουν την αναμενόμενη αντεπίθεσή τους «πολύ σύντομα» τώρα που η εκτεταμένη χειμερινή επίθεση της Ρωσίας εξαντλεί τη δυναμική της χωρίς να καταλάβει το Μπαχμούτ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ανώτατος διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας. Οι δηλώσεις του στρατηγού Ολεξάντρ Σίρσκι ήταν η ισχυρότερη ένδειξη μέχρι τώρα από το Κίεβο ότι είναι κοντά σε αλλαγή τακτικής, έχοντας απορροφήσει την επίθεση της Ρωσίας σε έναν βάναυσο χειμώνα. Οι Ρώσοι μισθοφόροι της Wagner, προσπαθώντας να καταλάβουν το Μπαχμούτ, στη μεγαλύτερης διάρκειας και πιο αιματηρή μάχη του πολέμου, «χάνουν σημαντικές δυνάμεις και εξαντλούνται», ανέφερε ο Σίρσκι στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Telegram. 

«Πολύ σύντομα, θα εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία, όπως κάναμε στο παρελθόν κοντά στο Κίεβο, το Χάρκοβο, τη Μπαλάκλια και το Κουπιάνσκ», είπε, αναφέροντας τις ουκρανικές αντεπιθέσεις πέρυσι που αποδείχθηκαν καμπές στον πόλεμο, με το Κίεβο να ανακαταλαμβάνει περιοχές. Ο Σίρσκι ήταν ένας από τους κορυφαίους επικεφαλής πίσω από τη στρατηγική της Ουκρανίας πέρυσι που κατάφερε να αποκρούσει την επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο και να απωθήσει τις δυνάμεις της Μόσχας μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Αλλά οι γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία έχουν «παγώσει» σε μεγάλο βαθμό από την τελευταία μεγάλη επίθεση της Ουκρανίας τον Νοέμβριο. Έκτοτε, η Μόσχα έστειλε εκατοντάδες χιλιάδες κληθέντες εφέδρους και κατάδικους που στρατολογήθηκαν από τις φυλακές σε μάχες που και οι δύο πλευρές περιγράφουν σαν «τροφή για τα κανόνια». 

Η ρωσική εκστρατεία έχει αποφέρει λίγα εδαφικά κέρδη, και η Ουκρανία, η οποία φαινόταν πιθανό να αποσυρθεί από τη μικρή κατεστραμμένη πόλη του Μπαχμούτ, αποφάσισε αυτόν τον μήνα να κρατήσει τις δυνάμεις της εκεί, αρνούμενη στη Μόσχα την πρώτη της νίκη από τον περασμένο Αύγουστο. Το Κίεβο έχει αναφέρει εδώ και καιρό ότι σχεδιάζει μια μεγάλη αντεπίθεση κάποια στιγμή φέτος, χρησιμοποιώντας πρόσφατα αποκτηθέντα δυτικά όπλα. Αρκετές από τις πιο επιτυχημένες επιθέσεις της πέρυσι σημειώθηκαν αφότου η Ρωσία είχε εξαντλήσει τις δυνάμεις της σε εκτεταμένες συγκρούσεις στα ανατολικά. 

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τη Μόσχα στις τελευταίες αναφορές του Κιέβου ότι οι δυνάμεις της στο  Μπαχμούτ έχασαν τη δυναμική τους, αλλά ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, το «αφεντικό» των μισθοφόρων της Wagner, έχει κάνει απαισιόδοξες δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες, προειδοποιώντας για μια ουκρανική αντεπίθεση. Τη Δευτέρα ο Πριγκόζιν δημοσίευσε μια επιστολή προς τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, λέγοντας ότι η Ουκρανία είχε στόχο να αποκόψει τις δυνάμεις της Wagner από τα τακτικά στρατεύματα της Ρωσίας, απαιτώντας από τον Σοϊγκου να ενεργήσει για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προειδοποιώντας για «αρνητικές συνέπειες» εάν αποτύχει. 

Την Τετάρτη, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η Ουκρανία είχε εξαπολύσει τοπική αντεπίθεση δυτικά του Μπαχμούτ που είναι πιθανό να εκτονώσει την πίεση στον κύριο οδικό άξονα που χρησιμοποιείται για τον εφοδιασμό των δυνάμεων του Κιέβου μέσα στην πόλη. Υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος οι ουκρανικές δυνάμεις στο Μπαχμούτ να περικυκλωθούν, ανέφερε το Λονδίνο, αλλά υπάρχει και «μια ρεαλιστική πιθανότητα η ρωσική επίθεση στην πόλη να χάσει την περιορισμένη δυναμική που είχε αποκτήσει». 
 

Πηγή: reuters.com