FT: Σε ρόλο ειρηνοποιού ο Αμπράμοβιτς στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας- Ουκρανίας με τις...ευλογίες Πούτιν

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενέκρινε προσωπικά την εμπλοκή του Ρόμαν Αμπράμοβιτς στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αποκαλύπτουν οι Financial Times επικαλούμενοι δύο άτομα με απευθείας γνώση της υπόθεσης.

Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, η «απευθείας ευλογία» του Πούτιν υποδεικνύει πως ο Ρώσος ολιγάρχης ζήτησε έγκριση για τον διαμεσολαβητικό του ρόλο σε ανώτατο επίπεδο.

Αυτό αντιφάσκει με τις διαβεβαιώσεις του ότι δεν έχει στενή σχέση με τον Ρώσο Πρόεδρο, για την οποία υποβλήθηκε σε αυστηρές κυρώσεις αρχικά από το Ηνωμένο Βασίλειο και έπειτα από την ΕΕ.

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, όπως είχε παραδεχθεί εκπρόσωπός του μετά από ισραηλινό δημοσίευμα, είχε επιδιώξει να συμβάλει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα οι FT υποστηρίζουν ότι ο Ρώσος μεγιστάνας συναντήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου με ανώτερο αξιωματούχο από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου, Ζελένσκι για το σκοπό αυτό.

Μάλιστα ο σύμβουλος του Προέδρου Ζελένσκι, Νταβίντ Αραχάμια βεβαιώνει στη βρετανική εφημερίδα ότι ο Αμπράμοβιτς ήταν «βαριά εμπλεκόμενος» στις συνομιλίες και λέει μάλιστα ότι τον συνάντησε στο Γκόμελ της Λευκορωσίας κατά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι ο Αμπράμοβιτς είχε έναν ρόλο στη διευθέτηση των συνομιλιών αλλά δεν επιβεβαίωσε την απευθείας έγκριση από τον Πρόεδρο Πούτιν.

Μία εκ των πηγών της εφημερίδας αναφέρει πως για τον ίδιο τον Αμπράμοβιτς η ανάμιξή του ήταν ρίσκο, αλλά ο ίδιος είχε πει «θέλω να κάνω κάτι».

Οι Financial Times σημειώνουν επίσης πως ο Αμπράμοβιτς είναι πολύ ενεργός από την έναρξη του πολέμου, τόσο προσπαθώντας να κλείσει συναντήσεις μεταξύ διαμεσολαβητών όσο και επί ανθρωπιστικών θεμάτων.

Φέρεται να έχει συναντηθεί το τελευταίο διάστημα με τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Μόσχα, καθώς και με τον επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών Βλάντιμιρ Μεντίνσκι, αλλά και με τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν όταν βρέθηκε στην Τουρκία.
 

Πηγή: skai.gr